Karlek
Veckans latar ar My Sharona med The Knack, samt At the hop med Devendra Banhart.
Efter tva timmar pa internetcafeet i mandags kvall hade jag tankt ga hem och lagga mig. Men pa vagen hem sprang jag pa resten av The Raw J&B-team, dvs Soren och Patrick, och blev utsatt for en valdsam kramattack, och Soren vralade "Anna! I love you to pieces!" och de var uppenbarligen ratt fulla bagge tva. Utanfor Freeman stod resten av det gamla ganget: Laura, Vicky, Shane och Martin. De hade atit middag tillsammans, druckit en massa ol och plotsligt blivit oerhort kanslosamma allihop. I synnerhet Soren, som holl mig kvar utanfor nar de andra gick in pa Freeman. Han var sa oppenhjartig som man bara ar efter tva-tre ol, och i arlighetens namn har ingen nagonsin sagt finare saker till mig. Det var bland det mest overvaldigande jag hort i hela mitt liv, och jag grat och kramade och grat och blev kramad. Det var den varmaste, vackraste vanskapskarleksforklaringen nagonsin (snalla fina Soren, love you to pieces ar bara fornamnet, jag funderar nastan pa att flytta till Berlin bara for att inte tappa bort dig). Efter en halvtimmes kanslostorm pa trottoaren stegade vi in pa Freeman, dar alla var kramiga och gulliga och kanske lite ledsna over att tiden borjar rinna ut. Kramade Vicky hart och mycket och vi borjade givetvis snyfta igen dar vi satt bredvid varandra och insag att vi snart inte bor tillsammans langre. Kramade Shane, kramade Martin, kramade Patrick, kramade Laura. Det var konstigt, men valdigt fint. Tre Jager-shots senare var det snarare konstigt men roligt, med dans pa Soho och spontan-karaoke. Det var ovantat, och ogenomtankt och darmed alldeles, alldeles underbart. Ingenting slar en karleksfull mandagsfest med manniskor man tycker om sa mycket att det nastan gor ont.
/ignore
Forra veckan pratades det om att vi i D-klassen tillsammans med E-klassen skulle gora en utflykt till Laoshan pa onsdag den har veckan. Vandra runt och prata kinesiska och vara trevliga mot varandra. Och det lat ju bra. Men idag lat var kara grammatiklarare gora gallande att det blivit installt. "Kontoret tycker att det ar battre att ni stannar har och har lektioner, med tanke pa svininfluensan. Det ar sakrare sa." Jag fick kampa for att inte borja gapskratta. Visst forstar jag att man i det har landet ar lite extra paranoida, efter Sars-elandet for nagra ar sen, och med tanke pa tatbefolkat och overbefolkat landet ar. Men arligt talat... svininfluensa pa Laoshan? Jag forstar om det kanske vore riskfyllt att trangas pa Beijings flygplats, men Laoshan? Ett berg utanfor Qingdao, dar luften antagligen ar den renaste i hela Shandong-provinsen. Vi kan bara inte drabbas av svininfluensa pa Laoshan. Lagg av, liksom. Bara lagg av.
Fjarde juni narmar sig, 20 ar sedan massakern pa Himmelska fridens torg. Det kanns som att landet sakta sluts och tystnar. Youtube har legat nere i flera manader, nu ar blogspot ocksa sparrat. Man kan inte ta risken att nagon skriver nagot, sager nagot, avslojar nagot. Jag ska titta pa tv hela dagen den fjarde, men jag vet redan hur det kommer att vara. Ingenting. Inte ett ord. Det man inte pratar om har inte hant. Det man inte pratar om ar inte viktigt. Inget du ska bekymra din unga hjarna med. Det var lange sedan. Eller nej, det var det inte, det var ju ingenting. Det hande ingenting den fjarde juni 1989. Inget alls. De flesta i min alder och yngre vet faktiskt inte ens om det. Det finns liksom inga ursakter att ta till i det har fallet. I fallet Tibet fortsatter man tappert havda att alla tibetaner ar glada och att allt ar som det ska och titta vad snalla vi ar som byggt jarnvag hela vagen till Lhasa. Men vad ska man saga om hundratals, kanske tusentals doda pa Himmelska fridens torg? Om stridsvagnar och gevar, om ren och skar slakt? Det finns inget att saga. Fjarde juni ar inget annat an dagen mellan tredje och femte juni, sa fraga inte mer.
_ _ _
(Ja, Sanna, det ar precis vad du tror att det ar. Det ar dock ganska oklart an sa lange.)
Och i ovrigt: morkgront nagellack och My Sharona.
Sprakinvasioner
De forbannade lektionerna i skolan gor mig alltmer less; vad kan man gora annat an sucka nar till och med en grammatiklarare sager "ja alltsa, i sjalva verket anvander vi aldrig det har ordet" angaende nagot man agnat manga dyra minuter at att lara sig tecknet och uttalet och betydelsen av. "Dubbeleggat svard" ar min favorit fran forra kapitlet. Baojian, minsann. Skall jeg aldrig glemme! Men samtidigt, jag alskar kinesiskan som aldrig forr. Tillbringade tre timmar med Liu Bing idag, bara pratade pratade pratade. Det ar en av de dar fantastiska dagarna da det bara funkar, det ar flo-o-o-ow, man glider pa den stora vagen av sjalvsakerhet och traffsakerhet och det later bra. Jag lyckas till och med forklara fenomenet paskkarringar. Lite samre gick det nar mina koreanska klasskompisar bad mig forklara Stockholmssyndromet, men jag forsokte i alla fall. Och nu kan jag ordet for kidnappa, ocksa.
Och det ar aven fortsattningsvis korsbar och kaffe och separationsangest och bad hair days och fnittriga forhoppningar om besok fran Australien. Och alla de grymma skivorna jag kopte i Beijing. Re-tros ar 2000-talet absolut coolaste band. Watch out! Climate has changed, fat mum rises... Indeed, says I.
Lar av kamrat Lei Feng
Och sa ett moraliskt dilemma:
Pa vag langs den pimpade hutonggatan Nan Luo Gu Xiang passerar vi en av de manga t-shirtbutikerna. Glider in, tittar runt. Det ar inte en av de haftiga affarerna med arty trojor, utan en av de andra, en som har Maotrojor, I climbed the great wall-trojor och pandatrojor. Och de saljer Lei Feng-trojor. Snygga, tycker jag. Lei Feng pa den klassiska bilden, han har vintermossa med oronlappar och blickar ut i fjarran. En soldat, en hjalte, en man med en vision. Denne Lei Feng dog mycket ung, och forvandlades av Maoregimen till en viktig symbol under kulturrevolutionen. Han hade varit en god ung man som alltid forst och framst tankte pa andra och hjalpte folk sa mycket han kunde. "Lar av kamrat Lei Feng", fick alla snalla kommunistbarn lara sig, och Lei Feng blev en hjalte, en forebild. Hur god han egentligen var har jag ingen aning om, och jag vet inte hur han dog, men jag anar att han framfor allt forstorades upp for att ta lite av uppmarksamheten fran partitopparna som borde vara goda forebilder men ytterst sallan var det. Lei Feng var dod och kunde darmed inte bete sig borgerligt. Det ar egentligen bara skrammande, alltihop. Kulturrevolution och vansinne och jaga bort allt det gamla och brann och forstor. I grund och botten bara en vidrig masspsykos som tillats ga over styr. Kina bloder fortfarande av saren.
Och 40 ar senare star jag dar och funderar pa att kopa en troja med Lei Feng pa. Det star till och med "Lar av kamrat Lei Feng" vid sidan av bilden. Ar inte det samma sak som att saga att namen vada, kulturrevolutionen var val ratt okej? Som att liksom stalla sig bakom galenskapen, som att sparka ytterligare pa alla de som blev sparkade, vissa sa mycket att de aldrig reste sig igen. Man kan se det sa. Men, invander jag mot mig sjalv, inte bara, inte langre. Den gamla kommunistestetiken lever for fullt, men den har fatt ett nytt och helt annat liv. Var och varannan hipp Beijing-bar anvander sig av 60-talets propagandabilder av muskulosa arbetare med knytnavarna i vadret. Ibland lyfter de ett olglas istallet for Maos lilla roda. Mao livehouse, hippaste livemusikstallet i stan, anvander konturen av ordforandens inte alltifor chica har som logga och gallerierna vid 798 ar fulla verk som bygger pa propagandabilder, men som nu forvrangs, malas om, pryds med en Pepsi-logga; vissa har kvar sitt originalutseende men kommer anda att saga nagot helt annat. Sa pa ett vis ar en Lei Feng-troja lika mycket att stalla sig bakom det unga, konstnarliga Kina, de manniskor som foddes efter kulturrevolutionen och nu tar over symboliken och gor den till sin. Som bryter ned, kastar om, tar sig ratten att definiera sig sjalva och det markliga landet de lever i. Som kanske bade vill lara av Lei Feng och skratta at honom och grata en skvatt over hans ode.
Sa tanker jag nar jag star dar i t-shirtbutiken. Forsaljerskan fragar om jag vill ha nagot. Ja, den, sager jag och pekar pa den militargrona trojan med den unge mannen med vintermossa och stordad i blicken. Jag betalar 30 yuan och gar darifran medan debatten fortsatter i mitt huvud. Kanske kommer jag aldrig nagonsin att ha den pa mig.
Beijing
Halsade pa hos kara gamla vardfamiljen, de verkade uppriktigt glada over att aterse mig, och jag blev alldeles varm i hjartat av att en gang sitta vid deras hopfallbara koksbord och ata jiaozi. Ayi ar annu senilare an forut, men precis lika rar och omtanksam. Dessutom forstar jag numer vad de sager, till och med nar deras son drar igang med sin mysiga men ack sa grumliga Beijing-dialekt. Att komma tillbaka till deras lagenhet ar det narmaste en komma hem till familjen-kansla jag har kunnat astadkomma sen forra sommaren. Egentligen ar hela Beijing indrankt i en kansla av att komma hem. De tre gangerna jag kommit tillbaka under Qingdao-tiden har jag alltid overnattat nagonstans i Dongcheng-distriktet, alltid vandrat runt i samma kvarter och druckit samma kaffe. Funderar over om jag inte borde vidga mina Beijing-vyer litegrann, sla mig ned nagon annanstans, testa nagot nytt, men det kommer nog aldrig att handa. Jag dras liksom tillbaka. Jag vill dras tillbaka. Till den skonaste delen av Staden Dar Allting Hander.
summerish
Korsbar tio kronor halvkilot. Sota och mjuka och ljusroda.
Lukten av solkram och skavsar pa ovansidan av hogerfoten.
Flagnande nagellack. Haret som jag vill ha det men aldrig kan gora det.
De konstiga leendena. Hur jag borjar saga hejda till staden redan nu.
Satins slappa men valvilliga arm runt min.
Hennes besvarade skratt och elva missade samtal fran hennes mamma.
Maten och oljudet och varmvatten i sma porslinsmuggar.
Satins vackra svarta har. Satins hogklackade skor.
Jag leker att det ar helg fast det ar onsdag.
Jag laser och vrider och vander och det ar sommarvarmt och ansvarslost.
Hoppas pa nagon och raknar med ingen.
Imorgon klockan 12.54 rullar taget mot Beijing.
For ett ar sedan var nastan, nastan hemma.
S
Konversationen stannar av, och efter en stund sager han att han tycker om mitt lugn. Jag tanker pa det dar Uma Thurman sager i Pulp Fiction, nagot om att enjoy a nice fucking fifteen minute silence. Vi pratar om oss sjalv. Jag sager att visst ar det sa att han laser folk? Jag har alltid kanslan av att han laser mig som en oppen bok. Ja, sager han och ler, fast det ar inte direkt ett glatt leende. Man vill inte lasa folk. Ar folk kanske radda for dig? Definitivt, sager han. Och egentligen ar jag ocksa lite radd for honom. Nar han tittar pa mig med det dar leendet som sager jagvetprecisvaddutankerochkannerjustnu. Men det kopplar mellan oss, vi har nagot gemensamt. Om vi inte hade det skulle jag hata honom for det dar leendet, forsoka stanga till och inte lata honom lasa. Men jag litar pa honom, fast han ar farligt smart, farligt genomskadande, ibland nastan inte mansklig. Jag lyckas aldrig se igenom honom pa samma satt. Istallet har jag vunnit hans fortroende och far honom att beratta saker.
Vi lamnar The Room och gar mot fjarde maj-torget. Jatteskulpturen ar nedslackt, men det brinner sma grupper av stearinljus har och var pa torget. Enstaka papperslyktor flyger mot himlen. Klockan ar elva, det ar morkt. For fem manader sen gick vi ocksa har langs vattnet sent pa kvallen, det var den kvallen vi suttit i parken och jag gratit mot hans axel. Da gick vagorna hoga och vi var lite radda och pratade om att man maste akta sig for sjomonstret. Nu ar vattnet stilla, men sjomonstret har sakerligen inte forsvunnit. Vi satter oss anda pa piren och dinglar med benen och tittar pa manen och svetslagorna pa en byggarbetsplats langt bort. Vi pratar om hemma, men mest om vad man lar sig av att vara borta. Inte ett dugg, skulle man kunna havda, fast det anda forandrar en mer an man kan beskriva.
Vi reser oss upp och gar ut mot Donghai-vagen. Klockan narmar sig tolv och jag vet att han ar en av dem jag kommer att sakna mest.
11
och min egen inre fukt
blir den näring jag ger
våra plantor
att säga att de spirar
är för mycket
man kan säga
helt försiktigt
att de gror
och när han plockar bladen
torkar dem och andas in
är jag där
som grus och olja
helt försiktigt
uppenbar
och man kan säga
helt förryckt
att det är mig och mina flämtningar
han röker
Freitag
Det var en fantastisch fredag.
Jag, Soren, Laura och Vicky testade en ny koreansk restaurang, lite dyr men mycket prisvard.
Vi kopte ol pa Youke som vi smugglade in pa karaoken.
Det var en av de roligaste karaoke-kvallarna nagonsin, vi passade pa att sjunga allt det dar vi vanligtvis inte vagar sjunga.
Jag hogg till med Anarchy in the UK. Laura sjong en massa Ray Charles.
Vi dansade som idioter och vralsjong lungorna ur oss.
Jag sjong tre latar pa kinesiska (ivrigt lyssnande pa nya latar pa baidu.com har haft verkan).
Vi avslutade av nagon anledning med den supersmoriga Love lifts us up where we belong.
Det lat fruktansvart illa, men det var vackert anda, pa sitt vis.
Jag alskar mina tyskar.
Sedan Charlie's Bar och ol och Whiskey Sour och krama Martin och Shane och kara sota Chiara.
Sprakgeniet Florian blandade tillfalligt ihop sina sprak och vralade TERVE! nar han sag mig.
Terve, sa jag tillbaka.
Sedan gick vi till Le Bang och dansade som idioter ytterligare en stund.
Satin var dar och var snygg.
Alla var dar, utom Ying.
Jag forvanade mig sjalv genom att hanga med till Corner Jazz Bar, som ar alla Qingdaopartykvallars andstation.
Och det ar ett javla stalle, egentligen.
Framat halv tre hade jag fatt nog och hade huvudvark, jag och Satin tog en taxi hem.
Somnade glad, med karaoketrotta stamband och danstrotta ben.
Kamp
Jag vet att jag haft en bra dag nar jag tillbringat over en timme pa nattmarknaden i Taidong och fortfarande ar pa bra humor och tycker att varlden ar en bra plats och att manskligheten som sadan ar en uthardlig ras. Om man bar omkring pa minsta irritation sa slar den garanterat till med full kraft dar i trangseln och oljudet. Men om man har en bra dag ar Taidong en rent fascinerande plats. Allt finns att kopa, fran nagellack till dvd-spelare, fran torkad frukt till tva manaders hundvalpar (jag skulle kunna skriva "sa sota att man vill ata upp dem", men det funkar liksom inte i det har landet). "Billigt billigt!" vralas det. "Har var det skor, tjugo yuan paret, billigt billigt!" Om man orkar pruta och braka kan man kopa helt galet billiga saker. Man vrider och vander och fragar och suckar och pekar och "nej nej, min kinesiska ar inte alls sarskilt bra" och oftast far man till sist som man vill. Men det galler att orka. Oftast blir jag alldeles yr efter hogst en kvart, far nog av alltihop och vill ta forsta basta 227:a hem. Men inte idag. Jag letade inte efter nagot speciellt, darfor hittade jag givetvis en massa saker. En vaska (vilket jag faktiskt behovde), ett linne, en t-shirt, nagellack (tro det eller ej!) och om jag inte hade gjort slut pa hundralappen jag tagit med mig hade jag nog kunnat shoppa vidare ett bra tag.
Jag agnade mattligt mycket tid at att plugga till proven. Icke desto mindre ar jag inne i ett superskont flow vad galler kinesiskan. Det ar sa vansinnigt roligt! Jag laddar ned kinesisk musik pa Baidu och sjunger med i de dumma texterna, laser girly magazines, chattar pa QQ, och har precis fastnat i serien Fendou (vilket betyder kamp eller kampa). Den ar ratt bra for att vara en kinesisk serie, relativt pakostad och bara lite fanig. Huvudrollsinnehavaren pratar supermysig Beijingdialekt full av sluddriga rrrr-ljud, och jag hanger med ganska bra i vad som sags.
Men det jag tankte skriva om ar de allra forsta femton minuterna av serien. Ett kompisgang ar klara med sina universitetsstudier, alla samlas i skolans aula. Men en kille, Gao Qiang, blir tillsagd att ga till rektorns kontor. Han har fuskat pa slutprovet och far inte sitt slutdiplom. Han har MISSLYCKATS. Pa kvallen fragar hans pappa efter diplomet, Gao Qiang ar sa illa tvungen att beratta hur det ligger till. Han har inget diplom. Tre-fyra ars universitetsstudier har gatt om intet. Hans pappa skaller och svar och skriker. Efter allt vi gjort for dig! Alla pengar vi spenderat pa dig! Vem ska nu ta hand om oss nar vi blir gamla? Hur kunde du stalla till det sa har? Svika oss sa har! Gao Qiang grater, sager att han ska fixa det pa nat satt, han kan jobba, det ordnar sig. Pappa sager att det inte alls ordnar sig. Han har MISSLYCKATS. Nu ar det kort. Gao Qiang sager att han ska vara en bra son och lyda sin far i nasta liv. Nu ska han inte besvara dem mer, aldrig nagonsin stalla till det mer. Sedan kastar han sig fran balkongen och ar dod. I nagra sekunder tanker jag att herregud sa cheezy, maste de leka koreansk sapa och slanga in folk som dor och folk som grater precis hela tiden? Men sen inser jag att det inte alls ar overdrivet, det som hander i tv-serien. Det hander hela tiden. Forra terminen berattade Laura att hon sett en grupp gratande kvinnor vid porten till campus, och fick sedan reda pa att en av kvinnornas soner precis tagit livet av sig for att han kuggade pa slutprovet. Han hade ocksa misslyckats. Han var med storsta sannolikhet sina foraldrars enda barn, den som skulle gora dem stolta, den som skulle lyckas, den som skulle forsorja dem nar de blir gamla. Den de skulle skryta om. Och sa gar allt at helvete. Man far inte en andra chans pa ett kinesiskt universitet, kuggar man sa kuggar man, och da ar man kord for resten av livet. Ivag och servera pa restaurang eller sopa gator. Med de fattiga. Det ar inte okej att vara fattig. Da har man misslyckats. Da kan man lika garna kasta sig fran balkongen och vara dod. Paminn mig om att inte uppfostra nagra barn i Kina.
On a happier note: perfekt temperatur och stralande solsken i flera dagar. Dylan-glajjor, glass och jordgubbar. Gig pa Ziyo Guba pa lordag. Nasta helg Beijing.
Karaoke och kindpussar
En annan effekt av att umgas med italienare ar att jag nu nastan kan kindpussas utan att kanna mig som en idiot. Det tog ett tag, kan jag saga. Egentligen ar jag ju alldeles for skandinavisk for att halla pa med dylika dumheter. Man kramar folk man kanner, annars kanske man skakar hand, eller sa sager man bara "tja" nar man ses. Sen blir man plotsligt attackerad av en Chiara eller en Stefania, man blir kindpussad. Jag hade trott att det kanske fanns en regel for vilken kind man borjar med, men sa ar uppenbarligen inte fallet. Dock har jag fatt in tekniken nu, det galler att vanta i en halv sekund tills man marker at vilket hall det bar. Och sa ett halvhjartat smackande i luften pa vardera sidan av den andras huvud. Lite fanigt ar det anda. Men man ar val flexibel. Halla kineskompisar i handen, kindpussa italienarna, dra elaka skamt med tyskarna... Citera Keeping up appearances med Nicola och Shane. (Nicolas pojkvan heter for ovrigt Richard, om jag vore hon skulle aldrig kunna lata bli att hava ur mig "Richaaard! Mind the tree!" under precis varenda bilfard.)
_ _ _
Och tankarna landar allt oftare hemma. Det borjar luta hemat nu, tva manader nedforsbacke mot Sverige. Tills dess ska jag vara Qingdao, leva Qingdao, andas Qingdao. Grava en grop inuti och gomma Wusi-torget och Taidong och Le Bang och Shilaoren-stranden i den. Ta med mig staden fast jag lamnar den.
Demonstrationsfrihet
Veckan innebar tre prov, varav jag hade pluggat duktigt infor cirka inget. Dessutom trodde jag att lasforstaelsen skulle vara pa fredag och inte tisdag, sa det blev en mindre glad overraskning. Men det gick okej, alltihop. Skrivprovet hade temat "En av mina grannar", sa jag skrev en mycket rorande text om kare gamle Burk-Erik, vars namn jag blev tvungen att oversatta till Ai Li Ke (det ar sa det funkar nar spraket ska skrivas med tecken). Vet inte om jag riktigt lyckades beskriva hans charm pa kinesiska, men jag forsokte.
Strandad mycket langt fran svenska spraket blir jag alldeles fascinerad av saker jag skulle strunta fullstandigt i om jag vore hemma. Som idag nar jag laste ett nummer av VI som mamma skickat, och stotte pa det fantastiska ordet problemformuleringsprivilegiet. 30 bokstaver! Problemformuleringsprivilegiet. Det ser ju ut som ett skamt, nastan. Vilket sprak! Problemformuleringsprivilegiet.
Igar glomde jag nastan bort att det var Valborg. Tittade forvirrat pa displayen pa min mobil och funderade vad det var for speciellt med datumet 30 april. Nagon som fyllde ar? Pamindes nar jag loggade in pa facebook. Valborg var det, ja. Det blev ingen eld och inga fyrverkerier for min del, men val en ny kjol och indisk mat med Satin. Idag ar det forsta maj, och jag gissar att folk hemma i Sverige ar bakfulla, eller ute och demonstrerar. Eller kanske demonstrerar trots (eller mot?) baksmalla. Men jag ar i Kina, och har far man inte demonstrera, da kanske man blir utslangd ur landet. Bast att halla kaften. Och vad har jag att gnalla over, jag far ju liksom allt det bra med Kina utan behova sta ut med sarskilt mycket av det som ar daligt. Jag lever rysligt billigt och bara glider, och jag behover inte bekymra mig om universitetsprov, enbarnspolitik och de evinnerliga begransningarna av frihet och rattigheter. Skulle jag gilla Kina om jag vore kines? Troligen inte. Gor det mig till en otack kolonialist? Kanske. Undviker jag att fundera over sadana saker? Oftast.
Istallet roar jag mig med en av de saker som ar lagliga har men olagliga hemma. Och det ar inte alls sa illa som det later, det ar bara sajten Youku, dar man kan kolla pa film online. Inte ladda ned, bara kolla via sajten. Genialiskt. www.youku.com borde kunna funka hemma ocksa. Jag blev forvisso besviken nar Hair inte fanns, det var den jag egentligen ville se, men jag har nu istallet sett Magical Mystery Tour och konstaterat att det nog for allas var halsas skull var bra att Beatles fokuserade pa att gora musik och inte filmer, samt This is Spinal Tap som mahanda ar en av de roligaste filmer som nagonsin spelats in. (d-minor... which I find is the saddest of all keys.) Dagens planerade karoke tycks utebli, sa jag kanske helt enkelt tillbringar resten av kvallen har pa internetcafeet. Lat den ratte komma in finns ocksa pa Youku, med bade kinesisk och engelsk text pa samma gang. Eller sa hakar jag pa Vicky och de andra och festar pa Charlies. Troligen inte.
I ovrigt vandas jag over hur lite tid det ar kvar i Qingdao (jag tanker inte ens skriva ut det elandiga antalet veckor, det ar for angestladdat), suckar over reklamen pa buss-tv:n (ORKA bantnings-te!) och kanner en forkylning komma krypande. Det ar maj och jag vet inte vad som hande med mars och april.