Buyi



Regngrå förmiddag, äter mango och dricker till te till frukost. Har inte alls planerat allt det jag skulle planera inför Hong Kong, och vet inte hur jag ska hinna idag heller. Men det är okej. Jag har en lång tågresa på mig att planera. Och egentligen kan jag lika gärna bara åka dit och se vad jag hittar, se vad som händer. Jag vet i alla fall att man måste åka upp på Victoria Peak, och jag har bokat tre nätter på ett hostel.

I fredags såg vi en löjligt bra spelning med bandet Buyi. Jag hade hört dem aldrig så lite på nätet förut, tyckte egentligen bara att de var okej. Men jag släpade med mig Jing och en gammal klasskompis till honom till JJJ ändå, och jag är mycket glad över det. Det var som sagt löjligt bra. Det är inte ofta folk står upp och hoppar av entusiasm inne på JJJ, det är egentligen för litet för det, men det var onekligen svårt att låta bli. 

Lördagen bjöd på Wang Fei-kväll på Mao, det var packat med folk, nästan slut på luft, men värt besväret. Jag önskade bara att jag också hade kunnat Wang Fei-låtarna, och kunnat sjunga med som alla andra. 


Jag vet inte vart tiden tar vägen. Den bara rusar förbi. Två och en halv månad, och mer. Vad har jag egentligen gjort med tiden? Jag vet inte, vet inte, vet inte. Jag har inte (tar inte) ens tid att skriva.

Staden

Den stora himmelskon. Från lärarförmedlingens kontor på tjugosjunde våningen.

Alla sätt är bra utom de tråkiga. Men jag anar att han vaknade med nackspärr.

I det stora hela ser man allt mindre Chinglish här i Beijing, men det finns ändå strålande undantag. I själva verket står det att man ska vara vänlig och överlåta sin sittplats åt gamla, barn, funktionshindrade, sjuka och gravida.

Så här ser de ut, Shaanxi-borna; den ena från Qin-dynastin, och den andra från Deng Xiaoping-dynastin.


Dashiqiao hutong, torsdag förmiddag.

Ganmian hutong, på väg hem.

安靖

Han heter Ren Jing, och jag tycker hemskt mycket om honom.

Transport

Jag är så hemskt trött på tunnelbanan. Ganska länge gillade jag att åka tunnelbana; det går fort, det är aldrig trafikstockning, man kan stå upp utan att bli omkullkastad av någon osmidig rallykalle till chaufför. Men de senaste veckorna känns det som att jag tillbringat åtminstone hälften av min tid på tunnelbanan. Jag jobbar på fem olika ställen, varav det är gångavstånd till inget. Så jag åker tunnelbana. Till Dengshikou, till Wudakou, till Liujiayao, till Liangmaqiao, till Nanlishilu, till Xidan, hem till Guloudajie, till fanimej överallt. Och när jag inte åker tunnelbana så åker jag buss. Jag vill inte åka mer. Jag vill vara stilla. Taskig tajming att jag har en 24-timmarsresa till Hong Kong inplanerad nästa vecka. Men då får man åtminstone ligga ned om man vill.




That's Beijing


På min gata i stan. "Fira de två konferenserna genom att vara en civiliserad, artig Beijingbo". De två konferenserna är något slags möte med representanter från alla provinser, enligt skeptiska vänner till mig ett stort låtsasmöte där man röstar om saker men inte har möjlighet att rösta emot. "Har vi rätt eller har vi rätt", liksom.

Jag gick förbi här i fredags. Då stod det hus här. På lördagsmorgonen var två feta grävskopor i färd med att slå omkull dem. På söndagen såg det ut så här. Borta, rivet, hejdå. Jag funderar på den lilla tanten som brukade stå i dörröppningen och titta på folk. Varje vecka dör folk, mest gamlingar, dör för att de vägra lämna sina hus, även när man börjar riva. Till slut kör man bokstavligt talat över dem, de blir levande begravda i rasmassorna.

Företagsamhet. Som R säger, att de flesta trots allt har mat att äta i det här landet beror rakt inte på regeringen. Det beror på att de är ena jävlar på att försörja sig. Alltid finns det något att sälja, något att tjäna en yuan eller två på. Som att sälja grillspett utanför tunnelbanestationen. Portabel grilltunna, blandade grillspett, några flaskor vatten, bara att sätta igång.

Gulou Xi Dajie, västra trumtornsgatan. Om man svänger höger här kommer man hem till mig.

Här brukar jag äta ibland, mest för att det ligger ungefär två minuters promenad från min dörr. Och för att det kostar i genomsnitt åtta yuan att äta sig mätt.

Här bor jag, i det orangebruna huset.

"Det här stället är väldigt Beijing," sa någon. Och ja, det här är Beijing, på gott och ont. Jag gillar vårt hus, så när som på det faktum att vi bor på första våningen, vilket innebär utsikt över absolut ingenting. Bilder på mitt rum kommer så snart jag städat (framåt midsommar, kanske).

Bilder (!)


Man vaknar på morgonen och ser ett äckligt sorts gult ljus genom gardinerna. Något slags märklig soluppgång? Men sedan tittar man ut ser att det tyvärr inte är soluppgång. Det är en sandstorm som lägger sig som ett filter över hela staden, gatorna täcks av ett lager sand och om man har munnen öppen i en halv sekund så knastrar det sedan mellan tänderna när man stänger den igen. När man har varit ute i en kvart känns halsen som om man skulle ha rökt två paket cigaretter på raken.



Två av mina elever, och de enda som faktiskt vill lära sig något. Det är nästan oförskämt roligt att ha lektion med dem.

Och jiaozi är fortfarande rackarns gott, i synnerhet med mycket vinäger.

Allt det fina

Sms:
"Plötsligt saknar jag dig väldigt mycket."
Plötsligt känner jag mig mycket lycklig.

Lonely China Day-spelningen var just så vacker som jag hoppats på; tungt elektronisk men ändå skört flämtande. De och Re-Tros delar nu förstaplatsen som bästa Beijingband. Re-Tros spelar den tredje april, men då är jag tyvärr (och inte tyvärr) i Hong Kong. Köpte tågbiljett alldeles nyss.

Om en stund ska jag gå till Excuse Coffee och förbereda helgens lektioner. Jag får aldrig något gjort här hemma, så länge det finns en dator med internet. Lika bra att placera sig någonstans utom räckhåll för Facebook och diverse bloggar. Och tack vare att jag fick adoptera Stefans kaffekort har jag nu en gratis kopp kaffe som väntar på Excuse. 

Acts of man är den här veckans låt också, kanske hela månadens, hela vårens.

Köpte en kamera i förrgår, också. Bilder kommer snart; här på bloggen, eller på Facebook.

街吻

Det är måndag, min helg har börjat. Det är solsken, igen, efter gårdagens anfall av blötsnö. Blötsnö i Beijing i mitten av mars. Det är 2012 som närmar sig, säger man. Men nu skiner solen, och det blåser, och jag tittar på en stackars istapp på huset mitt emot, som snart, alldeles snart kommer att ramla ned.

Jag lyssnar på Lonely China Day och ser fram emot torsdagens spelning alldeles gränslöst mycket. Chanserna är goda att det blir det vackraste som händer i Beijing 2010. Rachel ska också dit, schyssta Rachel från Hong Kong, som jag hängde med i fredags. Hon är den enda jag hittills träffat som är lika insnöad på Beijingrock som jag är, som säger "ja, Li Zhi! han är ju bäst!" och så. På fredag ska vi se Zuo Xiao Zu Zhou också. Jag jobbar till kvart i sju, och konserten börjar sju. Jag jobbar på en lösning. Musik går före jobb (?).

I övrigt, de senaste dagarna: Avatar, till slut (mer imponerande än bra); en längtan efter nya kläder; pengar; Gangzi i dålig form på folkmusikhaket (men fortfarande i Adidaskläder); Ajinai i bra form på folkmusikhaket; snöbollskrig; tunnelbanefärder i all oändlighet; fina kantiga händer; att vara en nattkatt; livet som det ska vara.

Nu ramlade istappen ned.

Och så sprang jag på en rättvikare på couchsuringmötet i onsdags, och det var bara stört. "Nej men hej Marcus!", på en liten bar i Shuangjing. Jag minns att Svante sa något om att han var i Kina i höstas eller så, men världen är ändå löjligt liten. Från midsommarfirande i Vikarbyn 2006 till en onsdagsöl i Beijing 2010. Det känns nästan som att någon driver med en.

g-l-o-r-i-a

Patti Smith till Peace&Love! Underbara, underbara Patti Smith. Jag slutar vela nu, klart jag ska dit. Hänger ni på eller?

tönnölbönö

Igår läste jag att det görs fem miljoner tunnelbaneresor per dag i Beijing. Jag vrider och vänder på siffran, men den är för stor att hantera. Fem miljoner per dag. Och då har ändå väldigt många inte råd att åka tunnelbana, utan tar bussen om de ska någonstans, och många många kör bil (de flesta helt i onödan). Fem miljoner resor. Per dag.

Straff och snö och spelning

Vi håller med varandra om väldigt mycket, nästan allt. Men så glider vi in i en diskussion om dödsstraff, och plötsligt förvånar han mig. Han som är vegetarian och pratar varje livs värde säger att man lika gärna kan ha ihjäl människor som inte bättrar sig. Visst, man kan få två chanser, kanske tre, men om du fortsätter att döda kan du lika gärna dö själv. Jag ropar stopp stopp stopp! så där kan du inte säga. Döda för att visa att det är fel att döda, nej, nu får du fan skärpa dig. Men han har faktiskt tänkt igenom det. Vi bråkar vidare, och jag börjar fundera om det kanske faller tillbaka på religionen. Att jag är vuxit upp i något slags kristendom, i en vända andra kinden till-mentalitet, något jag inte ens tänkt på, jag bara tycker att det är så. Självklart är det fel. Det sitter någonstans i ryggmärgen, även om jag själv inte känner mig så särskilt religiös längre, och även om Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Det påverkar oss ändå. Han å sin sida betraktar frågan från sin till största delen ickereligiösa synvinkel, där det inte finns något gudagivet rätt och fel. Där vända andra kinden till gång på gång bara är naivt. 
Jag tycker fortfarande att han har fel, men jag tycker om att prata med någon som vänder uppochned på saker.

Snö, igen, i natt. Kläderna jag hängt ut på vädring är blöta, och snön har samlats i vecken längst ner på jeansen. Våren dröjer även här.

Fyra fina band på Yugong Yishan i lördags. Först White bestående av trummis och synthsnubbe, envist producerande allsköns oljud och ekon. Sedan de alldeles fantastiska AV Okubo, bestående av fyra personer liksom hämtade från varsin värld: en basist klädd exakt som Sid Vicious, en snygg trummis som kunde ha platsat i ett japanskt snyggpunkband, en gitarrist med kofta och randiga byxor och håret klippt och färgat ungefär som mitt ser ut en dag med hög luftfuktighet, och slutligen en kort sångare i leopardmönstrad jacka och konstig skinnkeps. De spelade kick-ass synthig punk, och det var grymt bra. Därefter äntrade Xiao He scenen, med en Macbook och en gitarr. I bakgrunden flimrade bilder på månen och stjärnhimlen förbi, och han sjunger, låter, klappar, ler, liknar ingen annan. Slutligen: Carsick cars. Ett Beijingskt rockmonument i form av tre killar i rutiga skjortor och tajta jeans. Bandet vars mest kända låt handlar om ett cigarettmärke. "Ska du röka så ska du röka Zhongnanhai!" Alla sjunger med. 

Ny vecka, jag tar helg. Funderar på Hongkong och ska snart träffa Jessicas kusin Weihua.

Jordglob

Igår kväll stod vi länge länge och tittade på den lilla lysande jordgloben. Pekade, funderade, pratade. Där, där kommer jag ifrån, ungefär. Från den där lilla lilla remsan land högt uppe. I am a native of the north pole, and that could mess up any kid, som Tallest sjunger. Och dit vill jag åka, och dit och dit och dit. Båda lika fascinerade av denna jordglob, av allt vi ännu inte sett men som vi vet finns där ute. Påminde mig om december då vi fastnade i en kartbok. Alla dessa platser vi aldrig kommer att besöka, och de vi kommer att besöka.

Sedan ägnade vi i alla fall tio minuter åt att reda ut vilket land som på kinesiska heter Heishan. Ett litet land på Balkan, men vilket? Montenegro, så klart; Heishan, svarta berget. Jag lär mig något nytt varje dag.

Imorgon åter till Yugong Yishan där idel bra band spelar. Denna gång Snapline, PK14, Xiao He och Carsick Cars, en sista spelning innan de ska yue xiyang, korsa havet och spela på en festival någonstans i USA. 

"Ibland tror jag att det här är meningen med livet." Det verkar så, det verkar så.

Lyssna

Veckans, kanske månadens låt: Acts of man med Midlake. Tack Sonic för det. Så vackert att jag dör.

fragment. (lycka)

En kinesisk kille med blonderad sleazerocker-frisyr är bland det mest bisarrt underhållande man kan få syn på.

En annan kinesisk kille ville bjuda alla på 10 yuan bar på sprit, och skålade gång på gång för the commonwealth of Australia, bad om ursäkt för hur full han var och snubblade iväg. Kom tillbaka igen, cheersssss! Commonwealth of Australia! I'm sorry.

Yuanxiaojie, lantern festival, det snöade och han talade om för mig att det är ett bra tecken, snö denna dag. Snö, snabbt grånande snö, ändå lyckosnö.

Ziyo har bytt namn till Free the birds, men låter ungefär lika som förut. Maomao är fortfarande galen bakom trummorna, Helen spelar uttråkad, Da Ming flinar lite för sig själv. Bristen på publik gjorde spelningen lite seg. Bäst var nästan sista låten under vilken Helen vrålade och började välta omkull allting på scenen, inklusive stackars Da Ming.
_ _ _

Och här har jag någon annans lägenhetsnycklar i fickan, en bok med denna någons bilder och ord. Känner något jag inte känt på väldigt länge.

RSS 2.0