Fredag

Öl och rök och denna storsinthet. Känslosvall och en välbekant aftershave. Plötsligt någon som alldeles förstår. Jag pratar så flytande, spottar ur mig chengyu och känner mig jävligt intelligent. Och så amerikanerna, och kineser som slåss i hutongerna, och den där känslan av att gå genom Beijing mitt i natten. En av de bästa känslorna man kan uppleva. Nu vet jag inte vart det bär iväg.

Grågrågrå

Ytterligare en smoggsunkig dag, då alla byggnader liksom bleknar bakom det lager av vitgrå föroreningar som hänger i luften. Äckliga äckliga storstad. Återkom när solen skiner.

Därtill gick varmvattenmaskinen sönder. Tydligen är den för gammal för att lagas, så nu väntar vi på att hyresvärdinnan ska pallra sig tillbaka till Beijing så att vi kan få en ny. Tills dess är det bara att vara skabbig, alternativt åka hem till ayi och shushu och duscha, vilket jag gjorde under eftermiddagen. Tur att jag har dem.

Men jag är inte bitter. Jag blev plötsligt attackerad av folk som vill att jag ska jobba, det känns bra. Verkar som att jag ska börja på YWCA-skolan nästa vecka. En hel klass med lågstadiebarn, oh joy! Tips på lekar och annat man kan roa 6- till 10-åringar med mottages tacksamt.

I övrigt: pepparkakor och My Morning Jacket. Risnudlar och kanske "The building of a republic" ikväll.

I diktaturens mörker

Jag brukar, mest av lättja, undvika att på allvar prata politik med kineser. Eller, inte av lättja, men för att det bara brukar leda till helt hopplösa diskussioner som inte gör någon glad. Men så kom jag och Zhang Xu av någon outgrundlig anledning in på det mycket känsliga ämnet Tibet, med påföljande vild strid om vad som egentligen är sant och falskt, vilket är tämligen meningslöst att diskutera när ingen av oss varit i Tibet. Jag hävdade ändå att det är ett problem att kinesiska regeringen så desperat försöker göra alla i landet till kineser (hankineser), försöker tränga undan tibetansk kultur, religion och det tibetanska språket. Zhang Xu slog det helt ifrån sig, sa att det överhuvudtaget inte var sant, att det var västerländsk propaganda. Jag antydde att han nog blivit mer utsatt för propaganda i sina dagar än vad jag har, och att kinesiska regeringen självklart vill att folk ska tro att allt är frid och fröjd, och att tibetanerna är nöjda och glada. 
Han är förvisso en väldigt öppensinnad människa, med bättre koll på världen utanför än de flesta kineser jag träffat; och jag är inte den som tror att Tibet var något slags paradis innan kineserna tog över, det finns två sidor även i den här frågan. Ändå fastnar diskussionen helt. Han kommer dragande med ett "men du förstår inte Kina", och det är till viss del sant, men han inser heller inte vidden av hur lurad den kinesiska befolkningen är, på alla sätt och vis. Åren av kontroll har gjort folk rutiga i huvudet, och Mao-årens politiska hysteri har liksom slagit tillbaka i en total apati, där ingen har något större perspektiv på saker; man sköter sig själv och låter landet ånga vidare, om det går uppåt eller nedåt kommer man inte att märka förrän det är för sent. 
Visst kan man hävda att västerlänningar inte förstår Kina, inte kan Kina, men jag har trots allt större anledning att tro på vad DN skriver om läget i Tibet än att tro på vad som sägs på CCTV. Zhang Xu tror kanske inte heller på allt som sägs på CCTV, men det är ändå här någonstans som diskussionerna fastnar och blir meningslösa. I det faktum att vi kommer från helt olika verkligheter. Jag tycker att han är naiv, han tycker att jag är fördömande. Och så blir vi upprörda och kommer ingenvart. Därför undviker jag att prata politik i Kina.


Hej monsterutläggning. Hur som helst blev vi vänner igen och åkte till Ikea. Efter att suttit där i en halvtimme och druckit kaffe frågar han plötsligt: "Var kommer Ikea ifrån? Är det koreanskt?" Mm, det är därför jag ska hit och köpa Leksandsbröd, och det är därför jag har gått och översatt de svenska möbelnamnen åt dig. Listigt, grabben. Jag köpte hur som helst mitt Leksandsbröd, och pepparkakor och Daim och kaviar. Varför säljer de inte Bregott, dock?

Sedan åkte vi till Guijie och åt groda, kanske heter det oxgroda på svenska? (bullfrog?). Smakade som en hybrid mellan fisk och kyckling. Ganska gott.

初七: sjundedag nyår

En krönika till lördagskaffet. 
Jag dricker i alla fall lördagskaffe, och lyssnar på Cui Jian, och ska snart åka iväg och ha lektion med den mycket ovillige Jingjing. Skoj skoj. Imorgon måste jag åka till Ikea och fylla på knäckebrödsförrådet.

Smällarna och fyrverkerierna blir allt färre, men det är givetvis bara det förrädiska lugnet före stormen som är yuanxiaojie, femtonde dagen efter nyår. På yuanxiaojie förra året satt jag på tåget mot Chengdu. Jag kommer ihåg det för att jag så tydligt minns känslan av att se fyrverkerier genom tågfönstret, men inte höra dem. Som tysta explosioner, blommor som i all stillhet slår ut på himlen. Ensligt och väldigt fint.

Istället för sömn: böcker!

Svara på följande frågor, använd enbart titlar på böcker du läst.

Är du man eller kvinna? Orlando.

Beskriv dig själv? Shanghai baby.

Hur mår du? När mörkret faller trängtar mitt hjärta till dig.

Beskriv stället du bor på? Stad av glas.

Vart skulle du vilja resa? To the lighthouse.

Beskriv din bästa vän? Naiv. Super.

Vilken är din favoritfärg? Kattöga.

Hurdant väder är det just nu? Storm över Frankrike.

Vilken är din favoritårstid? Nässlorna blomma.

Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta? Wuthering heights.

Vad betyder livet för dig? Hela härligheten.

Hurdant är ditt parförhållande? Mig äger ingen.

Vad är du rädd för? Dumskallarnas sammansvärjning.

Dagens aforism? Tillsammans är man mindre ensam.

Vilket råd skulle du vilja ge? Invasion!

Hur skulle du vilja dö? Kollektivt självmord.

Ditt motto? Oranges are not the only fruit.


Ihjälkryddning

I förrgår hade jag nästan ihjäl en stackars syrisk couchsurfare. Han är steward på Qatar Airlines, och hade en tvådagars layover här i Beijing, så vi träffades och skulle äta middag. Jag tog med honom till en restaurang där jag ätit förut, en Sichuanrestaurang. Tänkte inte så mycket på det, bad om inte alltför stark mat, tänkte att det skulle gå bra. Jag inbillade mig nog också att man äter stark mat i mellanöstern, men jag kanske bara hittade på. Den arma couchsurfaren höll i alla fall på att storkna. Det hela blev inte precis bättre av att han råkade tugga på en bit ren chili, som han nog trodde var något slags oskyldig grönsak. Jag har nog inte riktigt insett hur mycket min egen chilitoleransnivå höjts, jag tyckte att en av rätterna var stark, men inte alls oätlig. Ska nog tänka till lite nästa gång jag ska äta med en Kina-noob. Den här gången blev det lite fel.

Knaster

Men åååj. Spillde precis en halv påse mjölkte-pulver på tangentbordet. Nu knastrar det under tangenterna. Varför har vi ingen dammsugare i den här lägenheten?! Stackars mjölkte-förgiftade datorn kommer att börja skriva på Taiwan-dialekt inom kort. Fast visst, jag antar att mjölkte i pulverform är bättre att spilla på datorn än färdigblandat mjölkte.

Strålande sol idag. Lyssnar på Phoenix Legend och passar på att sjunga med nu när ingen annan är hemma. Tigeråret har börjat fint.

Tigerrrr

Jag hade velat vara agare till Fulin-restaurangen igar. De hade nog aldrig kunnat ana hur manga laowaier som skulle dyka upp; for det var manga, riktigt manga couchsurfare. Jag kom dit tio minuter sent, enligt den gamla regeln om att de som bor narmast alltid anlander sist, och blev darmed hanvisad till en pall, inklamd vid ett bord dar det egentligen inte alls fanns nagon plats. Vi var minst 50, kanske 60 pers i en restaurang for 35, och servitriserna sprang forvirrat omkring och forsokte forsta vad som hande. Vi fick hur som helst god mat, och ol, och jag larde kanna bland annat Michael fran Polen, Vicky fran Xian och Daniel fran Lund. Couchsurfare ar ett trevligt slakte.

Framat halv tio traskade samtliga till Drum & Bell Cafe, strategiskt placerat mellan trum- och klocktornet. Stallet blev alldeles overfullt, och jag tillbringade, liksom de flesta andra, storre delen av tiden pa takterrassen. Det var lite kallt, men en perfekt plats for fyrverkerispaning, bra sikt med enbart laga hus omkring. Och jaklar vad det smaller. Jag har forsokt beskriva det forut. Det gar egentligen inte. Det ar en oupphorlig, vansinnig, dodsforaktande orgie i smallare, smatterband och fyrverkerier. Men det ar vackert, ocksa, mitt i galenskapen. Det ar den dar nyarskanslan, som ar annu starkare har, kanslan av att nu javlar spranger vi bort allt som varit jobbigt och gatt fel, nu borjar vi om och allt, ALLT, kommer att bli battre. Och visst later det tjusigt med tigerns ar, mycket haftigare an oxens ar.

Kvallen bisarra var de fem kinesiska herrarna som gick omkring och vallade en gas (med en ring ovanfor a:et, ni vet fageln) pa planen mellan tornen. Den utstotte ljud som ganska mycket liknade tjutandet av fyrverkerier, fast utan smallen, lyckligtvis. Det kandes som nagot slags skruvat skamt, hur manga kineser kravs det for att ga ut med en gas, typ. Men fragan ar: varfor?

Idag ar det alla hjartans dag, och jag har fatt en chokladbit och tittat lite pa reprisen av gardagens nyars-show pa tv. Onskar er mys och choklad pa valentine's, och ett lyckligt tiger-ar.

Fyrverkeri

Fredagskväll hos Olle och Shumin. Framåt tolv vill Olle skjuta fyrverkerier, det är ju nyår imorgon. Så vi går ner för trappan, under bommen vid infarten till området, ut på gatan. Det finns, som i många andra lite dyrare kinesiska områden, staket runt hela alltihop, och en vakt vid ingången. Han tittar lite förvirrat på oss, trött säkert. Olle börjar tejpa fast en fyrverkeripjäs på en lyktstolpe, och Shumin tänder några tomteblossaktiga saker. Fyrverkeripjäsen får åtminstone fem billarm att börja tjuta. Sedan ställer vi en låda av okänd sort på vägen, tänder den, den smäller inte, men fräser och lyser hur länge som helst. Vakten kommer ut ur sin lilla kur, och jag tänker att nu jävlar får vi skäll. Men han flinar bara, försvinner in i kuren igen, och kommer sedan ut med en egen fyrverkerilåda, dubbelt så stor som den vi nyss bränt av. "Ni får tända!" säger han. "Jag törs inte." Han ska ju sitta där och leka ansvarig, säkert borde han ha skällt på oss, men han tycker givetvis att det är lika roligt med fyrverkerier och smatterband som alla andra kinesiska män. Nöjda står vi fyra och tittar på de många explosionerna mellan husen, och ytterligare tio bilar börjar tjuta. Vaktkillen gör tummen upp och går tillbaka till sin kur. Somnar säkert.

Snart nyår

Jag har eventuellt gjort bort mig litegrann, och nu går jag och känner mig som Du kanske var på Holmön-låten. (Om ni inte hört den låten är det dags att börja lyssna på Säkert!, NU!) Det är inte världen bästa känsla.

Igår var jag och couchsurfaren Gao Xue på en marknad och strosade runt. Kände inte för att köpa någonting, men innan jag åker hem ska jag definitivt åka tillbaka och plocka på mig kalligrafi och kommunistpropaganda. Vi stod länge och kikade hos en kortleksförsäljare, det fanns kortlekar med allt från kulturrevolutionshjältar till gamla Coca Cola-affischer. En Hitler-kortlek fanns det också. Jag blev så där illa berörd som man blir av sådana saker, och Gao Xue tyckte att jag var konstig. Jag sa att det inte vore helt okej i Europa, och att man inte får ha till exempel hakkors på kläderna i Sverige. Hon tyckte att det var konstigt, och frågade om anarkist-A:et är tillåtet, och peacemärket ("det där runda med nästan som ett flygplan inuti", jag antar att hon menade peacemärket?). Jag sa att det inte är politiska symboler i sig som är förbjudna, utan nazistiska symboler. Ja, det verkar lite känsligt det där. Det verkar som att tyskar inte gärna pratar om det där, sa hon. Eh, nej, just det. De tycker att det är lite jobbigt, det där, och med all rätt.

Det var svinkallt på marknaden, så vi åkte snart vidare till Xidan och feta bokhandeln. Jag vet inte om jag tycker att det är fint eller idiotiskt att folk alltid sitter och läser på boklådorna här. Lite mysigt är det ju, men samtidigt är rätt många böcker helt sönderlästa innan någon ens köpt dem. Å andra sidan är det ju bättre att folk tjuvläser än att de inte läser alls. Hur som helst ska jag åka tillbaka senare och köpa den tvåspråkiga utgåvan av The catcher in the rye, och kanske någon sliskig kärleksroman, de brukar vara lättlästa.

Har precis ätit en omgång snabbnudlar, ska snart åka hem till ayi och shushu och hälsa på. Men kanske tvätta först. De fyra jag bor med har åkt hem idag, allihop, så jag har lägenheten för mig själv. Imorgon är det nyårsafton, och jag ämnar fira med ett gäng CS:are jag inte känner (än).

Och så jag vill jag tala om för Simon att jag nu har tillbringat åtminstone en kväll East Shore Jazz, sippandes inte Bloody Mary (orka pizzafyllning med vodka), men Whiskey Sour.

Vargmamma!

Wolfmother till Peace&Love! Jag tar tillbaka mitt tidigare gnäll om tråkiga artister. Fast jag funderar ändå lite på Roskilde. Hur som helst måste Anders och Olle se till att de väljer rätt dag, så att de får se Wolfmother. Ni kommer att älska dem.

Tyvärr kan jag pga Hipp Hipp inte ta namnet Tiffany på allvar

Alltså. Vad är det som pågår hemma egentligen? "Uppropet - in med Dolph! Skriv under och kräv att SVT tar sitt ansvar på lördag!" Jag hävdar gärna att det är skönt att vara här och slippa Let's Dance och prinsessbröllop och allt, men det verkar ju som att jag missat något stort i årets Melodifestival. Vad är grejen? Vad gjorde han som får folk att utropa att han är det bästa som hänt svensk tv sedan Hyland? Och man kan lämna anonyma kommentarer, ingen behöver få veta att ni faktiskt såg på Melodifestivalen. Inte för att det inte är okej, men ändå.

Igår hade jag lektion med en ny elev, en rar sexåring vid namn Tiffany, som bott i Australien när hon var liten (mindre). Jag och en kille som ska ha mattelektioner med hennes storasyster Grace blev hämtade vid deras pappas kontor i Taiyanggong. De har privat chaufför, så klart, och bilen var nästan löjligt bekväm, med små tv-skärmar på alla stolsryggar, och en fet ljudanläggning. De bor utanför sjätte ringvägen, i något som snarast kan liknas vid en herrgård eller ett mindre slott. Föräldrarna såg vi inte röken av, så när som på ett oljeporträtt av pappan som hängde i vardagsrummet, och jag anar att dessa barn träffar barnflickan och chauffören åtskilligt mycket mer än de träffar mamma och pappa. Och hädanefter ska jag lära Tiffany engelska två gånger två timmar i veckan. Igår läste vi "Three little pigs", spelade memory och lekte haj, manet, krabba och dylika otäcka djur. Det fick mig att tänka på Sören som envist hävdar att krabbor är världens häftigaste djur, och brukade gå i sidled och klappra med osynliga klor på trottoarerna i Qingdao.

Jag är så sjukt lat idag. Men snart ska jag, på riktigt, pallra mig ut till bussen och åka och hämta ut min första lön. Sedan ska jag hålla mig ute en stund, solen skiner genom smoggen idag.

Veckans låt är, efter några månaders frånvaro, Birdy med 22 Pistepirkko.

Snö

Igår: snö! Någon centimeter, redan grådaskig på marken. Lortiga fotspår i hallen.

Och igår: mycket öl och lite musik. Rom&cola, lammspett, snö över Xihai. En stund på Club Obiwan, vidare till Sanlitun till Poachers och Smugglers. En försvunnen halsduk och två försvunna timmar. Slutligen världens finaste lilla siameskatt Fudge, och inget vatten och surrande luftkonditionering.

Tacka vet jag katter

Igår var jag på en skola som drivs av kinesiska YWCA, där jag kanske kan få börja jobba efter lovet. De hade terminsavslutning och skulle göra jiaozi. Att laga mat med tolv lågstadiebarn var en upplevelse. Nej nej nej lägg undan purjolöken, slåss inte, tvätta händerna ordentligt, en i taget, trängs inte! Men det är fint att se att barn är precis lika överallt. Det tycks vara först när vi växer upp som vi blir olika, i den mån vi alls är olika.

Jag har även träffat världen fulaste hund. Var hem till couchsurfaren Haochen i torsdags, hon bor med sina föräldrar i en fancy lägenhet på femtonde våningen, hade jacuzzi och platt-tv i badrummet, den sortens hem. Och har man pengar måste man ju ha en chihuahua också. Den hette Xiaoxiao (litenliten), och är det mest menlösa djur jag sett i hela mitt liv. Stora öron, enorma ögon som liksom står ut från huvudet, irriterande skall. Såg ut som ett litet monster. Dessutom fick den liksom inget riktigt tag på det blanka golvet, utan halkade omkring och såg dum ut. När sedan grannarna drog igång och borrade i lägenheten intill låg det arma djuret på soffan och skakade. Det såg nästan ut som att det var hunden som lät, för den började och slutade skaka i takt med borrljudet. Jag nästan önskade att Elvis ville komma dit och äta upp den.
Men Haochen var trevlig och bjöd på god mat.

Tror för övrigt att jag ätit mitt livs konstigaste matkombination. Stekt strimlad aubergine, såna där inlagda mörkblå ägg som man ibland stöter på här i Kina, lever, tofu (tror jag). Och så något muffinsartat bröd till det, och sylt. Och juice som smakade tomat och persika. Mina smaklökar sa upp sig i ren förvirring.

Nu: kaffe, kakor och smogg. Snart ska jag åka till Jingjing och ha lektion. Ikväll blir det middag och spelning på Club Obiwan med Joe.

Dou jiang & Mississippi river

Idag fick jag alldeles färsk hemmagjord sojamjölk till frukost. Kanske ska köpa med mig en sojamjölksmaskin när jag åker hem till Sverige?

Klockan ringde vid nio, och under den halvtimme jag snoozade hade jag Louisiana woman, Mississippi man på repeat i huvudet, oavbrutet. Vad säger det om mitt huvud egentligen?

Gående

I brist på något bättre att göra gick jag ut och gick i eftermiddags. Eller, egentligen inte i brist på bättre, men. Jag gick ut och gick. Nordväst mot Deshengmen, sedan söderut, hamnade i norra änden av Houhai, gick hela vägen längs med sjön ned till barerna, ramlade förbi på Rockland och köpte en skiva, upp till trumtornet, österut därifrån bort till Mao livehouse, norrut in i hutongerna, slutligen västerut tillbaka hem. Utan att riktigt märka det promenerade jag runt i två timmar. Bland de grå husen, de små butikerna, de svischande elmopederna och idiotparkerade bilarna. Det är en bra stad att gå omkring i, lättnavigerad och platt. Och jag får aldrig nog av hutongerna.

Det märks att det börjar dra mot nyår. Folk försvinner iväg, allt saktas ned. Kvar står alla icke-kineser och känner sig lite bortglömda, vi har ju redan haft stora familjehelgen i december, februari är ju bara en vanlig månad för oss. Lyckligtvis finns det couchsurfare och andra att ty sig till. Var på CS-möte på baren The Brick i Shuangjing nu på kvällen, trevligt folk och trevlig bar med snygg blond bartender. CS Beijing har tydligen storslagna planer för nyårsfirande, så jag kanske helt enkelt hakar på där, med middag, häng på en bar, och slutligen dans på Club Obiwan efter tolvslaget. Låter inte helt fel.

På väg hem från tunnelbanestationen insåg jag att det faktiskt är stjärnklart, och himlen har den där märkliga rödlila-blågrå färgen som jag av någon anledning förknippar med Hedslund. Här i mitt rum kan man ana det neonröda ljuset från hotelltaket intill. Li Zhi är nattmusiken i natt. 我们生来就是孤独。

RSS 2.0