A Friday in the life

Det har inte varit den basta veckan nagonsin, direkt. Det har varit forsova sig, inte orka, inte vilja. Fast det nastan borjar bli lite lite varmare igen, fast allt flyter och allt ar som det ska. Jag ar bara trott. Jag bara rycker pa axlarna och suckar. Kanske var 2008 bara for mycket. Alldeles fantastiskt pa en massa satt, men det var valdigt, valdigt mycket. En miljon nya intryck, en miljon saker att ta in, processa, omvandla, forsoka uttrycka. Kanske har det tagit stopp. Jag vill inte se nagot nytt just nu. Jag vill bara stanga dorren och sjunka ned i en bok.

Men nagonting ska man ju gora anda. Efter att ha ignorerat allt och alla hela veckan ringde jag Satin pa fredagseftermiddagen, hon kom forbi sedan hon haft veckans sista extralektion pa akademin vid Renmin-torget. Hon spelade lite koreansk musik for mig, och ville absolut lara mig en dans som ar superpopular i Korea. Den paminde mig, ve och fasa, lite om Las Ketchup-dansen, om ni minns den (troligen har ni fortrangt den och ar ni sura over att jag paminde er). Efter en stunds ovande satte jag nastan hela refrangen. Da var jag hungrig, och vi gick och at koreansk barbecue. Jag upphor aldrig att forvanas over hur mycket asiatiska tjejer ater (och hur de dartill ar sa forbannat smala). Satin knackte mig i barbecue-frossande, men hade daremot inte en chans vad gallde oldrickande. Hon berattade dock om nar hon kom hem full forsta gangen och hennes mamma slog henne med ett paraply ("but I was so drunk that it didn't hurt"). Hon ar en skon manniska, trots sitt tvivelaktiga engelska namn. Kanske skulle borja kalla henne Serom istallet, for det ar ju sa hon heter.

Satin for hem, Berna kom forbi och at jiaozi och pratade strunt, sedan gick vi till Charlie's (en av de manga fordelarna med var lagenhet ar att den ligger typ tre minuter fran fyra schyssta barer) dar Dama Llamas spelade. Det ar ett gang smagalna grabbar, tre vasterlanningar och tva kineser, som spelar nagot slags halvimproviserad skranrock. Polske basisten Filip klattrade pa bardisken, kinesiska sangaren lat publiken lana mikrofonen, och ena gitarristen hade en gitarr med en ond Hello Kitty pa. Jag traffade Turner, en trevlig amerikan som undervisar pa Haida, och som mahanda ar den enda manniska jag kanner som ar under 30 och gift. Han fragade om jag hade kopt mitt halsband i Kina. Det ar en ethno-ish bronsfargad sak som kara mor kopte at mig nagon gang for lange sedan. Jag svarade "no, it's the symbol of the heathen Viking tribe that I belong to" och Turner tittade lite misstanksamt pa mig och sa "oh, really...?" Inte sa att han direkt trodde mig, men han var uppenbarligen inte tillrackligt saker pa att jag skamtade for att skratta at mig. Fantastiskt vad man skulle kunna smalla i folk. Och Turner ar inte ens en av de obildade dumma amerikanerna som europeer alskar att gnalla over, han har koll. Men vem vet egentligen vad vi pysslar med i de morka svenska skogarna...?

Lat oss skrika axelklaffar med ö

Varen angrade sig plotsligt, fann sig bortjagad av ett tjurigt marsregn och de manga plusgraderna orkade inte riktigt kampa emot den sista slangen av vinter. Koreanerna drar for gardinerna fast molnen fullkomligt doljer alla eventuella solstralar som eventuellt skulle kunna gora dem det minsta solbranda. Fryser pa natterna, drar pa mig en kofta till och suckar lite. Tar en kopp kaffe och laser lite Hart Crane. Snart blir det var, snart.

Bara i Kina skulle en hipsterkille pa drygt tjugo med kavaj och snedlugg ha La Isla Bonita som ringsignal pa mobilen.

Veckans lat ar Stockings med Suzanne Vega.
Veckans jedi Qui-Gon Jinn, efter att jag och Bern nastan fick psykbryt over att vi inte kom pa vad den andra snubben i forsta filmen heter, han som inte ar Obi-wan Kenobi, han som har typ ett koreanskt namn. Qui-Gon Jinn heter han. Skall jeg aldrig glemme!

Nagot forsvann precis. Nagot ar over nu, over for evigt, forhoppningsvis. Det kanns lite tomt, men lattande.

Hittade en av mina bild-dvd:er fran i hostas, vilken bland annat inneholl bilder fran var inflyttningsfest. La aldrig upp dem pa bilddagboken, och hade darfor sa smatt glomt bort dem. Slogs av hur fantastiskt rolig hosten var, och vilka fantastiskt galna, sota manniskor jag har omkring mig. Vilket liv jag lever. Det gor lite ont att jag och Vicky snart betalar var allra sista tremanaders-hyra.

Veckans man ar Jan Stenmark. Jag sager bara: öxölklöfför!

Let the sunshine in

Solskenet fortsatter, det ar nyinkopta varjackan pa och inga vantar langre. Igar lekte vi sommar pa Beach no 1, strackte ut oss pa filtar och at jordgubbar, log mot solen, sparkade av oss skorna, njot. Vattnet var forvisso svinkallt, och framat klockan fem var det inte sa varmt i luften heller, vi drog motvilligt pa oss jackor och skor och traskade hemat. Men ett tag, under tva-tre timmar pa eftermiddan, var det sommar pa stranden, en foraning om vilka skona tre-fyra manader som ligger framfor oss. Om bara diset ville latta lite sa vore allt perfekt.

Dock berovas man varje gnutta solljus i klassrummet, med tanke pa att koreaner nog ar troll eller vampyrer, och drar for gardinerna sa fort de ser minsta tecken pa ljus utanfor. Idag var det inte alls starkt solsken, men tjejerna framfor mig skulle anda nodvandigtvis gomma sig bakom gardinen. Inte konstigt att de tar livet av sig i den utstrackning de gor, nar de frivilligt gommer sig i morkret pa det dar viset. Dumskrallen.

Idag bytte jag och Vicky rum, som de demokratiska europeer vi ar. Halva tiden var i stora rummet, banne mig! Tyvarr ar det alltsa jag som fatt byta ner mig. Men lilla rummet ar inte sa tokigt det heller. Insag hur fruktansvart mycket saker jag samlat pa mig redan. Och hur jag inte kommer att fa med mig allt till Sverige. Enbart mina skolbocker vager nog mer an 20 kilo vid det har laget. Nastan i alla fall.

Hostar och hostar och hostar. Snorvlar och snorvlar och forsummar redan laxorna. Daremot har jag traffat tre kineskompisar den har veckan, daribland Cynthia (Jin Xin) som jag inte traffat pa nastan ett halvar. Hon var annu sotare an jag mindes henne. Hon sa att min kinesiska blivit battre, och det far man ju hoppas att den blivit efter ett halvars tragglande. Siktar pa att vara Da Shan nummer tva om nagra ar (fast utan fanigheterna).


Vår

Var i Qingdao, ljumma vindar och solsken. Lyckokanslor och The Mamas & The Papas i horlurarna. Tog bussen till gamla stan och kopte en varjacka och en tunika pa favvoaffaren Meet. Den ags av ett skont hippiekvinnofolk i 40-arsaldern, valdigt olik alla andra kinesiska kvinnor jag traffat. Affaren ar en smarorig blandning av klader, skor, accessoarer och tavlor hennes mamma malat. Samt en liten lurvig hund som springer omkring och gnyr. Forra gangen jag var dar spelade hon Sissel, jag sa "ah, norsk musik", och nar jag kom tillbaka idag drog hon igang samma lat som da. Efter att jag prutat ned kladerna litegrann (orkade inte braka sa mycket idag, sant dar beror pa ens dagsform) vinkade jag hejda, och hon bad mig komma tillbaka snart.

Har insett att inget forenar europeer sa mycket som sunkiga andra varldskriget-skamt. Som pa farjan till Huangdao, da Bernardino plotsligt tog tag i min arm, gjorde en gest ut mot land och sa: "Titta! En dag ska allt det har bli ditt!", varpa Soren ryckte tag i Vickys arm och sa: "Titta! En dag ska allt det har bli ditt, efter att vi stulit det fran svenskan." Jag och Bernardino konstaterade att det ar sa det blir nar man har flera tyskar pa ett och samma stalle, det tar bara nagra minuter innan de borjar planera invasioner. Och med tanke pa att jag ar svensk kan jag ju inte direkt protestera, jag haller snallt kaften och latsas som att inget vet, medan Bernardino i egenskap av italienare hur som helst kommer att byta sida sa smaningom...


Det ar nagonting med vackra hander. Nagonting man inte kan forneka.


Generationer

Hu Qian fragade mig vad jag brukar gora nar jag ar hemma i Sverige. Nar jag inte gor nagot vettigt av typen studier eller jobb, nar jag bara ar hemma och hanger. Jag sa att jag brukar spela piano, prata med kompisar pa msn, lasa bocker. Och prata med min mamma, sa jag. Jag tycker om att prata med henne. Hu Qian skrattade till, och sa att jag ar allt bra lycklig. "Det ar inte sa i Kina. Vi forsoker undvika vara foraldrar sa gott vi kan. Fast det ar ratt svart nar man bor hemma." Hu Qian ar 28 ar gammal. Och hon sammanfattar laget valdigt precist: "Vi har inget gemensamt sprak." Hennes varld och varldens hennes foraldrar sett ar tva helt olika varldar. All kommunikation fastnar i glappet mellan gammelkommunismen och hyperkapitalismen, man missforstar varandra konstant. Hennes foraldrar (for att inte tala om hennes mormor) kan inte forsta hur hon kunde gora slut med sin pojkvan, fast det inte funkade mellan dem. Hon ar 28, det ar dags att gifta sig och skaffa barn, NU! "Jag halsar pa mormor alltmer sallan, for sa fort jag kommer dit borjar hon tjata om jag ska leta ratt pa en pojkvan. 'Ta nan bara, spelar ingen storre roll vem, bara det blir nan'". Men det funkar ju inte sa langre. En kinesisk 28-arig tjej ser kanske lite mer praktiskt pa forhallanden an en svensk 28-arig tjej, men hon vill heller inte bli tillsammans med nan bara darfor att. Fast hur forklarar man det for en tjatig mormor som gifte sig med nagon hennes foraldrar valt ut? Och for foraldrar som oroar sig for att deras enda barn inte ska ge dem nagra barnbarn? De ar barn av olika tider, och de pratar olika sprak.

Sjukhusbesok och komplimanger

Efter idogt tjat fran diverse vanner, i synnerhet Vicky, pallrade jag mig ivag till sjukhuset for att kolla upp vad det ar for fel pa mig. Envis forkylning som gar over snart, tankte jag, jag ville egentligen inte ens till sjukhuset. Men jag gick dit, och fick bekraftat att det mycket riktigt rorde sig om en envis forkylning. Men det ar egentligen inte intressant. Det intressanta ar att jag, efter att letat mig fram till fjarde vaningen dar det finns engelsktalande sjukskoterskor, visades till en lakare som undersokte mig. Det fanns ett vantrum en bit bort, men det var tomt. I stallet hangde alla i doktorns rum, vantandes pa sin tur. Alltsa stod det fem-sex personer och tittade forstrott pa medan lakaren tog mitt blodtryck, fragade om jag hade hosta och huruvida min mens ar regelbunden eller ej. Sadant som aldrig skulle handa hemma. Sadant som aldrig skulle accepteras hemma. An en gang far man konstatera att iden om privatliv och personlig integritet ar ganska frammande har. Och egentligen spelade det ju ingen som helst roll. Sa lange man slipper ha publik under en gynundersokning, liksom. Undrar om jag hade sagt samma sak for tva ar sen?

Efter sjukhusbesoket och lunch pa sushi-restaurangen traskade jag till Carrefour, da det ar det enda stallet i hela stan, forutom tyska bageriet, dar man kan kopa anstandigt brod. I rulltrappan pa vag upp pa andra vaningen stod jag bakom en kvinna i 35-arsaldern kladd i leopardkappa, samt en dam som jag antar var hennes mamma. Kvinnan vande sig om, fick syn pa mig, log lite forvirrat och sa "Namen! Sa vacker." Sen puffade hon till sin mor och sa "Titta, sa vacker!" "Var da?" "Bakom dig!" Varpa tanten ocksa vande sig om och tittade pa mig och log. "Namen hur kan du vara sa vacker?" fragade hon. "Jag ar inte vacker," sa jag, och damerna framfor mig fortsatte med att kommentera min hy. Har ar man per definition vacker om man ar blek, har en harfarg som inte ar svart och nagorlunda stora ogon. Inte for att jag tycker att jag ar ful, men det kanns smatt bisarrt att fa komplimanger av random manniskor i rulltrappor.

Se Frank Zappa sparka konservativ amerikansk rov, forresten:
http://www.youtube.com/watch?v=mDDIiIOFE_Q

Efter ivrigt rotande bland svenska folkmusikgruppers myspace-sidor inser jag hur mycket jag saknar folkmusiksverige. Tretakterna och danslogarna. Fioler och gitarrer (och helst inga dragspel), drillar och uppstrak. A-dur och d-moll. Polska rakt ut i sommarnatten.

The next stop is: Qingdao no. 15 middle school

allting förändras, Xiao Wang
eller Xiao Ming, Xiao Hua, Xiao Yan i parken,
en fjortonårsarmé i blå träningsoveraller
promenera på led och skrik inte
ta på er Japanuniformerna och sprängs

allting är verkligt, Xiao Wang
eller Xiao Ming bakom grinden till asfaltsgården
ni är vårt enda hopp, men om ni dör
kommer inga syskon att gråta för er
för ni har inga syskon, eller hur?
ni ser så klon klon klon klon klonade ut
säger de som inte känner er och bara ser ert svarta hår

allting blir viktigare, Xiao Wang
eller Xiao Ming eller Xiao Hua som kommer hänga sig
när hans gymnasieprov kommer tillbaka med sår
och de fruktansvärda tecknen:
trettio år efter öppnandet stänger man dörren för någon

allting går uppåt, Xiao Wang
eller Xiao Ming, Xiao Hua, Xiao Yan i livet
ni ska ta över världen så fort ni vuxit ur
de där blå träningsoverallerna
ni ska köpa er tid, ni ska bygga ert liv
rena och oförstörda som Gula Floden

Skolstart

Skolan har borjat. Forra terminen tillbringades i ett klassrum pa skuggsidan av skolhuset med utsikt over en vagg. Mot slutet av terminen var vi sex personer kvar i klassen. Men nu har man da uppgraderat till D-klassen, och hamnat pa i ett klassrum pa solsidan (med havsutsikt!), i en klass med 27 elever. Varav 23 koreaner. I ovrigt jag, Vicky, Nicola och en tjej fran Ukraina. Galnast ar en 60-arig koreansk tant som bott i Kina i 10 ar, pluggat kinesiska i 7 ar, och fortfarande inte lyckats fa till ett uttal som nagon mer an hon sjalv forstar. Men hon ar mycket mycket entusiastisk och pratar massor. Stralande kombination. Till min stora gladje har vi fortfarande larare Sun i horforstaelse, och vi slipper larare Li i skrivkursen, vilket inte forra D-klassen hade turen att gora. (Larare Li ar tidernas storsta fjant som mycket hellre stajlar med sina engelskakunskaper an lar sina elever kinesiska.) I ovrigt har vi hunnit med att bekanta oss med nya lasforstaelselararen, en mycket kort kille vid namn Gao (kinakurselever forstar ironin i detta). Han ar troligen fran Sichuan, for han sager s istallet for sh och ibland l istallet for n. Det blir en utmaning att lyssna pa honom i fyra manader.
Det kanns faktiskt roligt att borja in. Pa riktigt. Sa dar sa att jag faktiskt uppriktigt vill slanga mig over de jattetrakiga bockerna och sluka tecknen, orden och grammatikovningarna. Jag ska bli sa javla bra pa det har spraket, I tell you.

Efter gardagens nudellunch gick jag till Book City och drev runt lite. Kopte en pocket med Snobben pa kinesiska och engelska, samt en karaoke-dvd. Denna dvd ar det basta jag kopt pa lange. Jag liksom kastas med full kraft tillbaka till Beijing, i synnerhet till muslimhaket med sin standigt rullande karaoke-dvd. Jag har letat efter en hel del av de dar latarna, vilket har varit svart med tanke pa att jag varken vetat namn pa latar eller artister. Men nu vet jag. 死了都要爱。心在跳,情在烧。自由飞翔。Framfor allt den forstnamnda laten ar jag helt sald pa. Kinesisk 80-talsmetalballad! http://www.youtube.com/watch?v=rEmbtS10Yx4 Lyssna sjalva! Fast jag antar att man forst maste jobba upp en viss tolerans for kinesisk musik for att ens orka lyssna...

Jag har ont i hogra orat. Qingdao ar fortfarande halvt vinterkallt. Jag har varit har i ett halvar nu. Fyra manader av pluggande vantar. Borde nog bestamma mig snart om jag ska satsa pa ett HSK-prov eller inte. Orka...

RSS 2.0