(FGL)

Jag är fångad mellan floden och vägen
klockan fem på eftermiddagen
Hör hur bilarna rusar mot smällen
klockan fem på eftermiddagen
Hör hur fågeln, försvagad, lägger under sig landet
klockan fem på eftermiddagen

När solen går ner finns det ingenting kvar
klockan fem
och sju
och eftermiddagen blir natt
utan kväll emellan

Men klockan fem på eftermiddagen
visar åkrarnas fåror
inga försonande drag

Bara himlen
och floden
och träden i gungning
och en årstid stadd i förfall

Jag är fångad, men vem är inte fångad?
klockan fem på eftermiddagen


En början

Jag bjuder härmed på de första vingliga raderna i något som jag började spåna på i juni. Något om tvivelaktiga barer i Hong Kong Garden, om skräp och ovärdigheter. Det ska bli förjävla episkt, hade jag tänkt. Fortsättning följer någon gång senare, om gud vill och hängslena håller. Tills dess:



I Kaifeng blommar snart pionerna.
Min mamma älskade pionerna,
hon rätade på ryggen varje år
när Longting-parken fann sig inbäddad
i kronbladen och de som kom att se dem.
Hon älskade pionerna, det ljus
som silades emellan blommorna,
ett ljus man sällan ser i städerna.

Istället för "What lips my lips have kissed..."

Jag jagade en viss sonett, men hittade istället den här skönheten. Läs den ni också.


Travel

The railroad track is miles away,
And the day is loud with voices speaking,
Yet there isn't a train goes by all day
But I hear its whistle shrieking.

All night there isn't a train goes by
Though the night is still for sleep and dreaming
But I see its cinders red on the sky,
And I hear its engine steaming.

My hearts is warm with friends I make,
And better friends I'll not be knowing;
Yet there isn't a train I wouldn't take
No matter where it's going.

-Edna St. Vincent Millay


Höst

Det är den perfekta höstdagen. Och de perfekta höstdagarna är de allra mest perfekta av alla dagar. Det är det där riktiga gula solskenet som får löven att spraka och rönnbären att glöda av färg. Det blåser, men det är inte kallt. Luften är så klar att man nästan blir yr av att andas den. Det luktar av en föraning om vinterkyla, men värmer som sommar när jag sitter ute på trappan och läser mitt på dagen.

Jag går ut i skogen. Jag är förkyld och orkar inte gå fort. Där stigarna delar sig tar jag den högra, den som fortsätter rakt upp och inte går ut mot vägen, den som leder till Trollkärringsstenen, om man skulle orka gå så långt. Fåglarna har tystnat lite, men vinden får skogen att mumla och prassla. Jag plockar blåbär bredvid stigen, när det inte får plats fler i vänsterhanden tar jag av mig sjalen och lägger blåbären i den. Går vidare en liten bit, sätter mig på en sten en bit in bland träden, äter mina blåbär, tittar på solskenet och skuggorna och tänker på nästan inget alls. Känner mig som ett litet barn i en saga, en saga där djuren kan tala, eller en saga där det finns små snälla tomtar och älvor. I själva verket är det enda jag ser en ganska stor fågel. Den kunde inte prata, i alla fall inte så att jag förstod.

Så stör mig inte nu. Idag låter jag inget förstöra illusionen av att det här är allt jag behöver. En skog, en bok, blåbär, solsken. Höstluft och susande tallar.

Kulturnotiser 090921

Läste det mycket omtalade Manifest för ett nytt litterärt decennium för någon vecka sedan. (Jo, ni förstår, när man bor så här ute på landet får man finna sig att det är några veckors fördröjning på internet, det är inte mycket att göra åt.) Jag förstår i ärlighetens namn inte vart författarna vill komma. "Vi tycker att man ska skriva så här." Jaha. Gör det då. Sluta whina på DN:s kultursidor.

Såg andra avsnittet av Svenska Hollywoodfruar här ikväll, för att se vad det är som orsakat ett sådant liv den senaste veckan (eller egentligen mest i hopp om att få hånskratta lite). Det var vansinnigt tråkigt. Man hade kunnat göra det roligt, göra det riktigt elakt och jävligt och roligt. Men det var ju inte det. Det var ju tråkigt. Det enda roliga var Montazami-människans märkliga dialekt. Vad gäller den osannolika Anna Anka så kan vi väl bara enas om att ignorera henne helt?

Fnissar nästan ihjäl mig åt den briljant gubbiga bloggen En man med ett skägg. Inläggen om Stanley Sjöbergs kristna barnböcker förföljer mig fortfarande och framkallar oförutsedda skrattattacker precis när som helst.

Fick hem ytterligare två Tom Waits-skivor idag. Nighthawks at the diner och Bone machine. Nu återstår bara Small change och Real gone, sedan ska jag gå omkring och mysa åt det faktum att jag har alla hans skivor. Det kommer att kännas fint, på ett alldeles genomnördigt sätt. Någon gång ska jag skriva ett ordentligt inlägg om Tom Waits, om varför det är just hans skivor jag fortfarande köper. Risken är att det spårar ur i en överväldigande men skruvad kärleksroman, för den enkla orsaken är att jag älskar honom. Egentligen skulle man kunna låta låttitlarna tala för sig själva. Earth died screaming. Bad liver and a broken heart. A sight for sore eyes. Misery is the river of the world. The piano has been drinking (not me). Looks like I'm up Shit Creek again. Lägg sedan till en varm countryröst som körts genom en flistugg och sedan marinerats i whiskey över natten. Det kan bara inte bli fel.

Dreglar över Bill the vampire i True Blood, är glad över att House drar igång igen nästa vecka. I övrigt blir jag alltmer hatisk mot allt vad tv heter. (Ja, jag vet att jag är ett pretto. Det är medfött.)

Äter mig långsamt, långsamt igenom Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Den är fantastisk i sin känslokalla stillhet och sitt detaljfrosseri.

...och allt detta är bara ett bevis på att jag för tillfället har för mycket fritid.

MGMT: "Kids"

Den hetsiga väntan medan rytmen byggs upp, takt för takt och slag för slag. Snart kommer slingan, kommer rösten, kommer kören. Det är tryggt att veta att det kommer. Jag borde vila trygg i vetskapen att allt är som det ska, efter vers kommer refräng. Men jag sugs med av den hetsiga väntan, av rytmen som lovar festivalsommar och festivalrädsla. Den påminner om ett vardagsrum långt borta, där två vackra pojkar sträckte ut sig i sin vackerhet; den ene rökte gräs, den andre inte. Kontrollera dig själv, ta bara vad du behöver av det. Jag slängde hungriga blickar omkring mig och absolut inget hände. Och händelselösheten följer med mig som en uttråkad skugga, här är den i sin fulla fula intighet, tätt bakom mig, andas mig i nacken. För när en slinga läggs ovanpå rytmerna vill jag vara där, vill jag kasta mig in i det dagsfärska, kvällskåta, nattgamla. Jag vet inte varför det påminner mig om de två pojkarna, den ene mörk, den andre mörkare, båda med ögon, smak och accenter. De spelade inte den låten, de spelade hundra andra låtar. Kanske kändes det festivalsommar festivalrädsla även då, så som låten känns här och nu. Jag tittade hungrigast på den ene, och undrade varför den andre inte rökte gräs. Så högt där ovanför utsträckta i sofforna, jag så långt ivägknuffad, bortslarvad. Kontrollera dig själv, ta bara vad du behöver av det. Och de vet att jag är kontroll. Gräsångor, gintonic, hemlängtan till trots, jag är kontrollen och lugnet och det vet vi. Så blir jag händelselöshetens och intighetens. Så är de utsträckta, vackra och med tankar bakom pannbenet. Om något händer vet vi ännu inte.


Muppsala

De senaste dagarna är ett party i Uppsala inramat av något så vansinnigt som att vikariera på högstadiet. Partyt var som partyn ska vara, med grogg och dans och ont i fötterna och förfest där man spelar es04-hits och "Alla gossar" och lite lagom förvirring och nattburgare. Es04 har begett sig iväg åt olika håll, vissa är seriösa och pluggar på universitet, andra (typ jag) går mest omkring och... funderar? Studenten är drygt två år bort, men vi kan fortfarande träffas och känna att vi hör ihop litegrann, vi spelar Bisonpolska och skrattar och förväntar oss att få svar på synnerligen personliga frågor. Det är fortfarande vi som är Klassen, och vi hade en trevlig kväll i Uppsala, trots att vi inte kom in på BJ och hamnade på ett sunkigt ställe som lika gärna hade kunnat ligga i typ Leksand. Det är sällskapet som räknas. Sällskapet som gör att livet känns bara bra även fast man vaknar med huvudvärk och ögon som kliar av gårdagens kajal.

Och så fick jag ju sjunga Chiquitita med Marie.

RSS 2.0