Försovaren

Försov mig idag, tog mig inte till skolan alls. Det blir liksom poänglöst att åka när det tar nästan en timme. Lyssnar nu på Neubauten och dricker te. Ska städa lägenheten, så att Söri slipper få en hjärtattack när han kommer hit. 

Och så tänkte jag länka till lördagens krönika.

Bomber och granater

Det är gratis inträde på Armémuseum på tisdagar efter klockan fem. Så jag släpade med mig Jing och Sanna dit. Rent spontant känns ett armémuseum som det sista jag skulle vilja besöka, men jag hade samtidigt läst att de har en utställning om atombomben, och den ville jag se. Men först gick vi igenom den fasta utställningen, med allt från krigande schimpanser till trettioåriga kriget till beredskapstiden. Riktigt intressant, med mycket historia och lite vapen. Fick även lära oss ett och annat om den skrattretande göticismen, att soldaternas dagliga spritranson byttes ut mot kaffe i slutet av artonhundratalet, och att kvinnliga militärer köper sina underkläder och skor själva, vilka ersätts mot kvitto. Blandat med Raoul Wallenberg, Karl XII och Vietnam.

Så länge det rör sig om stormaktstid och annat kan man hålla krigens vedervärdigheter på armlängds avstånd, men utställningen "No more wars", om bombningarna av Hiroshima och Nagasaki fick mig nästan att börja gråta. Ganska liten, ganska enkel, med skyltar som steg för steg gick igenom vad som egentligen händer vid en kärnvapenexplosion, och vad följderna blir. Brända, deformerade papper och porslinsföremål stod som bevis, liksom bilder av illa åtgångna människor. Drog mig till minnes allt det galna som stod i Om jag så måste resa till Los Alamos. Hur man egentligen tillverkade bomberna för att hålla Tyskland på plats, och när Tyskland sedan föll så släppte man dem över Japan mest för att få prova dem lite. Hur man liksom sparade dessa två städer lite extra, för att man skulle kunna se den fulla effekten. Hur det, när man för första gången provsprängde i öknen i New Mexico, fanns några i forskarteamet som på allvar oroade sig för att det skulle sätta atmosfären i brand. Tänk den tanken, nu provspränger vi den här, The Gadget, och det kanske är slutet på allting. Men vi provar, bara för att vi kan. Dessa fartblinda tekniknördar som drevs fram av gud vet vad, av något slags skyldighet gentemot Vetenskapen, allt som går att göra måste göra. Man måste prova, en gång. Eller tre.

Samtidigt vet jag att det var dessa två bomber som slutligen tvingade Japan att lämna Kina. Vid det laget hade de arbetat sig långt ned i landet, och hade det inte varit för amerikanerna så hade de kanske lyckas ta över alltihop. Och då hade man inte haft någon kommunistregeringen, man hade kanske inte ens haft ett Kina idag. Undrar hur mitt liv hade sett ut då, om det inte funnits några atombomber. Märklig tanke.

Silence is sexy

Drabbades av en våldsam längtan efter de lätt överdrivna kinesiska tv-serierna. Och se där, jag hade två stycken osedda i dvd-fodralet från Qingdao. Tog första avsnittet av 五星大饭店 ("Femstjärnigt hotell") här på eftermiddagen, och det bådar gott (om det nu är rätt ord i sammanhanget): under de första fyrtio minuter hann man avverka ett dödsfall, ett slagsmål, en sjukhusvistelse, brist på pengar och ett självmord (eller åtminstone prata om att någons mamma begått självmord). Precis som en kinesisk tv-serie ska vara. Tänker på hur jag såg på 奋斗 ("Kamp") i lägenheten i Qingdao, och sedan 给我一支烟 ("Ge mig en cigarett") i det svinkalla rummet i Beijing. Det är ett slags trygghet, ändå.

Einstürzende Neubauten var fantastiska, med Blixa Bargeld som en gothig mysfarbror längst fram på scen. Absolut tystnad blandad med tungt oljud, men ändå alltid med något dansant i botten. Grämde mig lite för att jag glömt bort min tyska, tänkte än en gång att jag borde lära mig det igen. Någon gång, senare.
Gårdagens Jeff Beck-konsert var inte mycket att hurra för om man inte är gitarrgubbe själv, men förbandet Fatboy var ganska svängiga. Rockabilly är icke att förakta, ändå.

Åker hem i helgen, om Gud vill och SJ-tågen håller.

Imorgon ska jag tvätta, plugga kinesiska, plugga kinakunskap, och skriva en krönika. Inte lyssna på Tankesmedjan förrän jag är klar. Skärpning, nu.

Om böcker

1. Favoritbok i barndomen?
I 9-årsåldern Emily-böckerna av LM Montgomery. När jag var riktigt liten uppenbarligen Assar och kakan. I övrigt minns jag inte riktigt.
2. Vad läser du just nu?
Boktjuven av Markus Zusak; började igår, verkar mycket lovande.
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga alls, men ska försöka leta rätt på Sara Stridsbergs Darling river och Blodröda kräftor av Ola Wong.
4. Dålig bokvana?
Att ofta läsa sista meningen när jag börjar med boken, vilket oftast varken gör från eller till, men ibland avslöjar alldeles för mycket.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?

Var på biblioteket idag, skulle egentligen bara lämna tillbaka Yu Huas Att leva, men kom hem med När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, Balzac och den lilla kinesiska skrädderskan av Dai Sijie, Andningsgunga av Hertha Müller, samt slutligen Livets källa av Nawad El-Saadawi.
6. Har du en läsplatta?
Nej herregud.
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
I regel en i taget. Möjligen en tjock tung bok att läsa hemma och en liten tunn att läsa på tunnelbanan.
8. Sämsta boken du läst i år?
Tisdagarna med Morrie var förvisso tänkvärd, men egentligen inte alls en bra bok. När rött blir svart av Qiu Xiaolong lämnade mig också tämligen oberörd.
9. Bästa boken du läst i år?
Moment 22 var fantastisk bara jag kom in i den, påminde mig om mitt älskade Mash. Between two rivers av Nicolas Rinaldi och Sorgesång för Easterly av Petina Gappah var också fantastiska.
10. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Sällan eller aldrig. Fast jag tror att min bekvämlighetszon är ganska stor.
11. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Mystisk fråga, egentligen, men böcker som om de vore filmer skulle kallas "drama". Inga deckare, inget alltför otäckt, ingen chic lit. I övrigt både nytt och gammalt, från var som helst i världen.
12. Kan du läsa på bussen?
Nej, och det suger att jag inte kan det.
13. Vilken är din favoritplats att läsa på?
På tåget, i soffan, på caféer, i hammocken i Mockfjärd.
14. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej. Använder därtill sällan bokmärken och glömmer i regel bort var jag var.
15. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej. Jag är nog lite för snäll mot mina böcker.
16. I studierelaterade då?
Ja, eller mer ritar enstaka pilar, utropstecken och kladdar kinesiska tecken där det behövs.
17. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Eh... svenska och engelska? Försöker även tappert att läsa på kinesiska, och gillar det om det går. Utöver det har jag läst två Erlend Loe-böcker på norska och tänker att jag borde göra det mer.
18. Vad får dig att älska en bok?
Vackert språk, små vansinnigheter (av Erlend Loe-typ), stort allvar som inte känns påtvingat.
19. Favoritgenre?
Som sagt den där vaga genren som motsvarar "drama". Böcker om folk, någonstans på jorden och under någon historisk period. 
20. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Facklitteratur, tror jag. Och serier. Och jag skulle vilja försöka mig på science fiction.
24. Favoritbiografi?
Har praktiskt taget inte läst några. Bara PO Enquists Ett annat liv. Den var rysligt bra. Och jag har höga förhoppningar angående den feta Tom Waits-biografin som jag fick i julklapp men ännu inte läst.
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Nej. Jag är nog lite allergisk mot hurtiga självhjälpsböcker. Därmed inte sagt att jag inte skulle behöva lite hjälp ibland...

RSS 2.0