Halvåret

Det är icke ens möjligt att utreda var startpunkten ligger. Jag tvingas börja där jag står. Ur lövhögarna och årsgräset ska det gångna grävas fram, det alldeles nyligen passerade. Det blåser stritt från väster, men kylan dröjer ännu. Det är oktober, vilket är sex månader från april, vilket håll man än räknar från.
   Om en vecka, lite drygt, är det allhelgona, alla helgons dag, alla heligas. Allra helst skulle jag slippa undan. Det är flera år sedan jag var hemma på allhelgona; närmast ligger istället en vanvördigt kärlekssjuk promenad för två år sedan, runt en medeltida kyrka i en Stockholmsförort. En ljusbelamrad grav med frusna nallebjörnar visade sig rymma en pojke som dött i tsunamin, kanske nio år gammal. Vi begrundade det sorgliga i det. Barn borde inte kunna dö.
   Jag sa att om jag varit hemma då hade vi stått vid vår lilla barnagrav, tittat på den vita lyktan och suckat. Pappa hade utbrustit att han inte kan fatta att det arton år sedan. Så sa han jämt. Tio år sedan! Elva år sedan! Femton! Nitton! Skulle han ha sagt om jag varit där.
   I år är det tjugo år sedan. Vi ska stå där och titta på den vita lyktan som nu lyser för två, och ingen ska säga något om att det är tjugo år sedan. Vi ska säga att vi inte kan fatta att det är ett halvår sedan, en dubbel ofattbarhet: så länge sedan, så nyss. Jag ska tänka fan pappa, att gå ifrån oss så här. Att inte höra av sig på sex månader, inte ett ord eller ett ljud. Å andra sidan har jag anat dig i träden ibland, i lövsus och rassel. Men löven har fallit nu, lagt sig i högar och drivor. Jag vet inte hur jag ska orka gräva.

Årepolskan

Åh. Årepolskan. Jag ropade det, Årepolskan!, ångrade mig halvvägs, men fick önskan uppfylld likafullt. En sådan låt, en hjärtekrossarlåt, en livet är vackert och jävligt och ljuvt-låt. Sneglade bakåt och bortåt, såg något jag trodde var ledsna ögon, men det var kanske bara vin (i de ögonen, eller mina egna?), kanske luftfuktigheten i lokalen, kanske tiden på dygnet. Åh. Årepolskan. Jag dansade med någon som hade kanske hälften så breda axlar, som det inte gick att hänga upp sig på. Jag ångrade mig, djupt, men bara tillfälligt. Slog hårdhänt undan allt sentimentalt och vandrade vidare, i Linköpingsnatt och Malungshöst. Det där var då. Nu är nu. Ledsna ögon repar sig, om inte nu så senare. Men åh! Årepolskan.

Höst - Stig Dagerman

Hur fort blir lönnarna gula,
som lyser vår vandring i parken.
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken.

Hur smal blir den gyllene strimman,
som bådar att dagen skall randas.
Det klämtar en spårvagn i dimman,
och luften är tung att andas.

Hur snart blir kinderna vita.
Så kyss dem med läppar av vatten.
Se, måsarna textar med krita
en dikt i den svarta natten.

Hur snart står popplarna höga
och nakna med svärta i strecken.
Att dö är helt enkelt att snöga
som löv i den muntra backen.
 
(26 oktober 1954)

springlek

Utan Floda folkdansgille hade jag kanske inte ens funnits, så inget kan egentligen vara mer logiskt än att dansen ger mig livslusten tillbaka. En eländig satans dag ryckte upp sig till en bättre kväll, och ingen förkylning eller föredetta i världen ska hindra mig från att ha det bra i Linköping. Dansskor på, dragspel med, tretakt rakt ut i natten. Somna med trötta fötter och slitna vader, ändå inte kunna vara stilla nästa dag.

mfhs

Blandningen av människor. Vi vet i själva verket inget om varandra. Vi har krockat, med förvånat och uppriktigt nöje, och landat i en och samma krater. Här bygger vi ett bo, skyddar varandra för regnet, tar plats i varandras medvetanden och synfält. Det går att vara här, går att vara perifer, valsa runt i kanterna och nynna. Jag har en stor säck med stenar med mig hit till kratern, men försöker ställa den i en utkant. Här ska inte snubblas, här ska hållas upprätt, någorlunda, här ska hållas någon typ av tag. Det går att blandas här, bli en del av klätterställningen vi bygger. Det går att nå en bit upp i träden, gömma sig för regnet och få veta något om varandra. 

Gjev

Gjev det var så vel eg rådde
te ei lut av denne jord
 
Det är den drömmen vi bär på, att bara få rå om ett litet hörn av världen, stort nog för ett hus och några träd, stort nog för att vara egen och ge rum att se ifrån sig. Visst var det vad du drömde? Kanske var det just det du hade. Jag saknar dig oändligt, saknar dig genom platserna själva, som att marken minns att du gått där och väggarna saknar hur rymd och avstånd ändrats av din närvaro.
 
Gjev det var så vel
att du bara vilar över vintern, att du töade fram på Värbacken i vår. Borstade den sista snön av Helly Hansen-jackan, tömde smältvatten ur stövlarna, låste upp bommen för dörren och klev in för att göra upp eld. Jag kommer dit då, och så värmer vi ut vintern och döden ur väggar och kläder.
 
Gjev
att du kom tillbaka.

Fjäll

Ack fjällträd. Gråäcklig vacker lav. En mossans egen gravitation, där grenarna dras mot marken. Vem orkar streta över sjuhundra meter? Vi är allt lite närmare himlen, lite ensligare, lite tysta. Tallarna kroknar, björkarna suckar, och med ett sista utrop ger träden rum åt brist på träd. Mossan krasar efter en soltorr sommar, och de röda kryssen leder väg. Här är skatten, och här, och här. Varje stolpe en huvudstad i världen.

RSS 2.0