Blandat nattliv

Med Patrick, Li Yun och Hang Jiao på Mao.


Sångaren i Wuye feixing, ett av banden som spelade under kvällens Wang Fei-tributespelning.


今夜的月亮。。。


Nattmat på Gulou Xi Dajie. Men vad tänker du på, Jing?


KTV-kväll med ett gäng vansinniga couchsurfare. Just så här roligt kan det vara.


Och en obligatorisk gruppbild. 


Tillbaka till Mao, en av de där kvällarna då förbandet var bättre än headlinern. Lite koftpop mår man bara bra av.


Världens bästa gig-polare heter Rachel och är den enda jag känner som är lika besatt av Beijing-rock som jag är.

Hos Olle och Shumin. Praktiskt taget alla bilder från kvällen är suddiga...


Pedagogiskt så det förslår. 


Och skål för 中瑞关系!

Hong Kong 2

Nu rackarns, nu kommer Hong Kong-bilderna, jag har släpat mig iväg till UBC Coffee enbart för att få lite snabbare internet.
Mycket berömd skyline, utsikt över Hong Kong Island från Tsim Sha Tsui.

Gata i Mong Kok.

Kika över axeln på en av buddhorna i De tiotusen buddhornas tempel i Shatin.


Ytterligare fyra av tiotusen. En av de norra förorterna i bakgrunden.


Pinsamt nog har jag glömt vad snubben till vänster hette. Till höger är det i alla fall Andrew. I mitten en Buddha med psykiska problem.

Nattmarknad i Mong Kok, Andrews och Keiths ryggar, samt en skylt som tydligt markerar att vi inte längre är på fastlandet. I Hong Kong kan man faktiskt skriva xingyongpin, sexleksaker, på skylten, medan man i Kina skulle skriva något töntigt i stil med "hälsovårdsprodukter för vuxna".


Vi skulle göra fula miner på tunnelbanan, men jag började skratta istället. Andrew och Keith var bästa sällskapet man kunde ha, än en gång visar sig couchsurfing vara världens bästa uppfinning.


Från Hong Kong tog jag tunnelbanan över till Shenzhen, där Jing hade ordnat så att hans gamla klasskompis Wang Lijie (till vänster) visade mig runt. Hennes polare Shi Fu agerade chaufför, och vi åkte till något slags kitschig minoritetsfolkkulturpark (?). Sällskapet var intressantare än parken.


Och den här bilden får sammanfatta Shenzhen. På trettio har staden gått från att vara en sketen till fiskeby till att vara en av Kinas största städer, en kapitalismens huvudstad. Den är liksom speciell i det att den inte har någon personlighet alls, ingen historia, allt är nybyggt och nykonstruerat.
Tog tåget från Shenzhen till Guangzhou, och tåg därifrån till Beijing. Hong Kong var väl värt ett besök, men det är Beijing som är Staden.

CS

Det ar bara i couchsurfarlivet som en svensk tjej och en kinesisk kille tar emot en rysk kille och en kirgizistansk tjej pa resa, far en flaska israeliskt vin, bjuder pa Beijing-ol i utbyte, far den fantastiska fragan "would you like some biscuits from Uzbekistan?", hor dem smaprata pa hebreiska, smapratar sjalva pa kinesiska, och pratar allihop pa engelska, om allt ifran israelisk militartjanst till rysk tunnelbana och kinesiska skrivmaskiner.

Min lektion stalldes in, och jag foljde med dem till Himfrids torg. Men Forbjudna staden fick de avverka sjalva, jag ar hemma igen och halvkollar pa tv och ska snart forbereda lektioner.

Angaende tv-tramset om jordbavningen sa papekade Jing att man inte alls holl pa sa har efter Sichuan-jordbavningen, trots att manga manga fler dog dar. Men nu ar det tibetaner som dott, och da tar man chansen att fa det att verka som att man bryr sig, att anvanda ordet "tongbao" (syskon, av samma slakt) gang pa gang. Sa kan man passa pa att anvanda det nar tibetanerna klagar over nagot i framtiden, "men ni fick ju saaa mycket hjalp under jordbavningen, borde ni inte vara lite tacksamma kanske?" Javla fasoner. 


Kroenika

Lordagens kronika. Den far duga, antar jag.


Man ar val en klant

Jag lovade Hong Kong-bilder forut, och de kommer nagon gang senare. Tillsammans med en miljard andra bilder Jing knappt de senaste veckorna, han ar en kameraterrorist. Fast den riktiga terroristen ar jag sjalv, som igar lyckades, ehrm, tappa kameran i golvet. Aterkommer nar jag fatt fanskapet lagat. Och det ar latt att tappa saker efter lite for mycket gin. Har jag markt. Men vi hade en hemskt trevlig kvall hos Olle och Shumin.

Som om det inte vore nog med baksmalla sa ar det idag aven nagot slags officiell sorgedag med anledning av jordbavningen i Yushu. Det innebar att hela landets nojesliv stangs ner. Baidus mp3-sajt ar stangd, det visas bara nyheter och trak pa tv, en spelning jag hade tankt ga pa ar framflyttad till nasta vecka. Och Jing stressar runt pa jobbet; ordern om att inte sanda nagra nojesprogram dok upp ganska plotsligt, och innebar ganska mycket krangel for hans avdelning, med tanke pa att flera av deras kanaler ar rena nojeskanaler. Sjalv sitter jag har och undrar vad allt detta ska vara bra for? Ar jag okanslig som tycker att det ratt onodigt att halla pa sa har? Det ar inte som att invanarna i Yushu blir gladare for att folk i ovriga delar av landet har lite trakigare an vanligt idag. Jag tror heller inte att det egentligen far oss att reflektera over jordbavningen mer an vi skulle ha gjort annars. Patvingat sorjande kanns bara lojligt. Alla tycker ju anda att det ar forjavligt att tusentals dott i Yushu, det behover vi inte order fran partiet for att tycka. Eller sa ar jag sjalvisk och gnallig, jag ar inte riktigt saker.

Annars da? Det har plotsligt borjat bli gront har i staden, och korsbarsblommorna har slagit ut. Ikvall ar vi vardar at tva israeliska couchsurfare, och i helgen ska det ater jobbas ordentligt.
Jag lyssnar pa Lonely China Day, men kanner mig allt annat an ensam.


Avd. Stör mig inte när jag borstar tänderna


Eftermiddags-te

Så. Nästan en vecka har gått sedan jag kom tillbaka. Jag har praktiskt taget bott hemma hos Ren Jing sedan dess, bara varit hemma för att byta kläder och skriva mail (Jings internetuppkoppling torde härstamma från fel sida millenieskiftet). Jag tror igen och igen att det börjar bli vår, men igår var det svinkallt, igen. Idag är det fortfarande kallt, men solen skiner, så att det nästan gör ont i ögonen. Så där så att jag inte ville ta tunnelbanan hem från jobbet mitt på dagen, utan tog bussen som tar mycket längre tid, bara för att få se solen. Nu sitter jag på Excuse; dricker te och skriver krönika. Eller dricker te i alla fall.

Jag har plötsligt en massa jobb. Det känns bra.
Med start i morse ska jag nu ha fyra lektioner i veckan med en medelålders kvinna vid namn Catherine som ska flytta till USA nästa år. Hon driver något slags produktionsbolag, och hennes man är VD för en kolgruva i Shanxi. De tjänar med största sannolikhet äckligt mycket pengar, deras lägenhet tydde i alla fall på det. 

Och jag blir fan galen på de vidrigt arroganta, hånfulla amerikanerna som sitter här bredvid mig på caféet och pratar skit om allt och alla. Jag önskar att jag kunde stänga av ljudet på dem, slippa lyssna. Om ni tycker så illa om Kina och kineser kan ni för i helvete åka härifrån. Gör det snälla, åk härifrån och kom aldrig tillbaka. Jag försöker överrösta dem med Zhou Yun Peng i hörlurarna. 

Jag lärde mig en massa nya ord igår, varav jag ska bespara er de flesta. Men jag tyckte om ordet för livmoder: zigong, barnets palats. Det är ett fint språk ibland. Och jag har en fin lärare.

Ser fram emot festival i maj, och mot kamrat Kristiansens eventuella besök. Och i helgen Hanggai med Andrew och andra.

Hong Kong

25 timmar på tåg för att ta sig till Hong Kong.
4
nätter på ett synnerligen trevligt hostel nära Fortress Hill, i ett rum på 15:e våningen.
22 grader varmt, ungefär, hela tiden.
2 couchsurfare att hänga med, en Keith från Hong Kong och en Andrew från London.
1000, ungefärligt antal gånger jag tänkte "men gud! han kör ju på fel sida av vägen!", för att sedan lugna ner mig och inse att det är vänstertrafik i Hong Kong.




Maken till kompakt stad får man leta efter. Grejen till vänster är en rulltrappa, som går nedåt från Victoria Peak till Central på förmiddagarna, och uppåt resten av dagen.


Märkliga hus, kan få plats högst två lägenheter per våning, men det är i gengäld väldigt många våningar. Här syns 20, och minst 10 till fick inte plats på bilden.


Utsikt från Victoria Peak, första kvällen. Städernas stad.


Jag och brittiske couchsurfaren Andrew tog färjan till Lantau Island för att titta på vacker utsikt och en mäktig jätte-Buddha. Tyvärr täcktes hela ön av Silent Hill-dimma, och det här var ungefär vad vi såg.


Hrm... "utsikt".

Mer bilder kommer senare.

RSS 2.0