Beijing, Beijing

Nu ar jag har. Efter 11 timmars flyg och tre timmars slohangande i Frankfurt ar jag har. Jag har delat flygplan med Tysklands paralympics-trupp och sovit fantastiskt daligt. Det kanns som att klockan ska vara mer an ett, fast det borde kannas tvartom. Jag skulle latt kunna lagga mig och sova snart, men jag ska plaga mig till att vara vaken atminstone till nio. Jag har atminstone ordnat en sang att sova i, pa Hua Feng Youth Hostel, alldeles mittemot bankomaten vid Jiaodaokou. Jag akte dit omedelbart, det kandes mer an sjalvklart att gora det. Det blev en ganska lang taxiresa under vilken jag och chaufforen hann prata om allt ifran sommarens vader i Beijing till svenska fotbollsspelare (forst nu forstar jag att det var Zlatan han syftade pa nar han pratade om Yi Bo, Sveriges basta spelare). 

Och det kanns faktiskt som att komma hem. Det mesta ar sig likt. Satt dar i taxin och log for mig sjalv. Nu ar jag i Beijing igen. Med den hysteriska trafiken, skolbarnen i de blavitroda traningsoverallerna, lukten av olja och kryddor fran restaurangerna. Och den dar andra lukten, Beijnglukten. Det luktar sannerligen inte gott, men det ar anda skont att kanna igen sig i nagot. Efter att jag dumpat vaskorna pa hostelet och baddat in Lejon i min kofta (och funderat lite pa hur mycket jag saknar det storre lejonet) gick jag till Mo Wang och at. Jag hade forestallt mig de gamla hederliga vegetariska nudlarna med en massa chili. Men inte nog med att muslimhaket tydligen forsvunnit; de har aven vagat andra menyn pa Mo Wang! Ack. Fast det ar val Kina, antar jag. Man kan inte tro att saker ska vara sig det minsta lika aven om man bara varit borta i tre-fyra manader. Saker gar fort har, valdigt fort.


Man ar uppenbarligen ett vanedjur. Jag sitter har pa samma gamla sunkiga internetcafe som jag satt pa forut, och innan jag gick hit handlade jag saker pa snabbkopet. Aven dar samma gamla grejer som forr, sa nar som pa Icke Mao-godiset som INTE FANNS! Buhu. Kopte Pocky istallet for att trosta mig sjalv lite. Det kanske blir vad jag gor ikvall: ater Pocky och dricker te. Kanner mig lite lost. Det ar konstigt att vara har alldeles ensam, utan nagon att riktigt smalta allt tillsammans med. Sen ska jag dessutom vidare till en stad dar jag knappt kanner igen mig. Fast dar blir jag ju kvar lange, sa vilsenheten slapper nog snart. Nu ska jag bara agna nagra dagar at att traska runt och mysa i kara Beijing. Ata god mat, dricka milkshake pa Sandglass, halsa pa ayi och shushu. Men nu ar det dags att samla lite mod och energi for att ta tunnelbanan till Gongzhufen och kopa en mobiltelefon. Maila mig garna om hur ni har det dar hemma.


Rrödvijn

Nej hörni, det går utför med bloggandet. Jag kan ju inte påstå att jag har något bättre för mig, egentligen.

Rippar skivor till iPoden, har efter mycket slit lyckats fylla drygt 30 gig. Den är lika bottenlös som min katts mage.
Lyssnar på Annie Lennox, försöker fokusera på att uppskatta hennes röst istället för att störa mig på synthmattorna.
Har ont i axlarna, borde överhuvudtaget inte sitta vid datorn.

Har känt mig allmänt bakfull idag, trots att jag inte direkt var full igår. Var hos Per, vi började pimpla vin på eftermiddagen, och fortsatte i åtskilliga timmar. Satt ute på altanen och pratade och drack. Och så satt jag och drack medan han lagade mat. (Perfekt arbetsfördelning.) Sen såg vi på Monty Python's Flying Circus och drack. Det hann bli ett antal glas, men så långsamt att det inte riktigt märktes. Förrän idag, då. Krypande huvudvärk hela eftermiddagen, som visserligen släppte nästan helt efter några koppar kaffe.

Men snart blir det stora kaffeavvänjningen. Eller, det finns ju McDonalds och Starbucks i Qingdao. Men en hederlig kaffebryggare? Icke! Det är bara till att anpassa sig; grönt te morgonmiddagkväll. Och så det röda isteet med en brud i rosa linne på flaskan. Det ser jag fram emot. Det är mycket jag ser fram emot. Fast mest av allt skräms det nu. Ett år är lång tid. Och inte. Kina är långt bort, och inte. Men jag ska iväg, oavsett.

Chiquitita, du och jag vet

Två flaskor, två glas. Rödvinet luktar lite vagt som den vidriga risspriten vi envisades med att gång på gång dricka i Beijing. Det åker ner ändå. Vi lyssnar på samma låtar igen och igen; det är Timo Räisänen, Svenne Rubins, Imperiet, This is the life och Forever young (vilken genialisk låt, alla blir ju känslosamma av den). Äter tjusig choklad med kaffebönor på, tar småfula kort och pratar så där som vi gör. Röker på balkongen, skrattar åt livet. Sjunger med i Min kvite russer, tänker lite på när vi åkte till Stockholm och såg Kaizers i november i trean. Jag var så ledsen, men att åka iväg vi två och försvinna in i Kaizers bisarra värld i några timmar var det bästa jag kunde ha gjort just då. Vi konstaterar, än en gång, att vi längtar tillbaka till 7b, och att det är snart fyra år sen vi flyttade in på Stiftsgården. Fyra år! Vad har hänt, egentligen?

Och vilken låt var det som var vår låt nu igen? Chiquitita, så klart. Nog för att det är en ganska dålig låt, nog för att jag tycker att ABBA är lite småtråkiga. Nog för att jag inte riktigt kan texten. Den är ändå så på pricken som någonting någonsin blir.

Chiquitita, you and I know
how the heartaches come and they go, and the scars they're leaving
You'll be dancing once again and the pain will end
Sing a new song, Chiquitita

Två flaskor, två glas. Två människor som nog alltid kommer att sitta ihop, lite grann, på något vis.

Stämning: Beijing

Lyssna på: Fleet Foxes självbetitlade debutalbum. Jag har bara lyssnat igenom det en gång, men satan så bra. Lyssna lyssna lyssna! Kan vara årets album.

Jag längtar till Jiangjinjiu, den underbara folkmusikpuben i Beijing. En liten promenad efter gatan öster om trumtornet, stiga in och slå sig ned vid långbordet längs väggen, eller i en soffa om man har tur. Beställa in en kanna te eller en kall Tsingtao, dricka lagom långsamt i väntan på musiken. De sandfärgade väggarna, trämöblerna, mysljuset och sorlet; man sjunker in i stämningen och vill helst stanna där. Bandet sitter ihopklämda på den pyttelilla scenen som är en knappt märkbar upphöjning i golvet. Trumsetet låter skräp, men det gör ingenting. Det är inte det som är det viktiga, det är stämningen och känslan som räknas. Kanske dricker man en till öl, eller ett glas vin. Så en promenad hemåt genom ett Beijing som egentligen vill sova, men inte helt kan stanna av och slå sig till ro. Det är dit jag längtar nu.

Och i natt drömde jag att vi var tillbaka på muslimhaket i Beijing. Att Ma Guoping var där fortfarande, och att hon efter några sekunders stirrande kastade sig på oss och kramades, överväldigande glad över att se oss igen. Önskar lite att hon är kvar när jag kommer tillbaka, det vore guld att få träffa henne igen. Fick en del att fundera på när jag pratade ordentligt med henne för första gången. Fick reda på att vi är lika gamla, och slogs av hur olika liv vi lever. Hon jobbar minst 16 timmar om dagen på Xinjiang-restaurangen, troligen 365 dagar om året. Torkar bord, plockar disk, tar emot beställningar. Sover i ett hutonghus, och så upp igen och torka bord, plocka disk och ta emot beställningar. Själv satt jag där på restaurangen, jag var i Beijing enbart för att jag fått för mig att det kanske vore schysst att plugga kinesiska ett tag i väntan någon slags insikt om vad jag ska göra av mitt liv. Längtade hem lite, hade ju trots allt varit i Kina i tre månader. Hon berättade att hon är från Qinghai-provinsen, och att hon inte varit hemma på tre år. Världen är en märkligt och ganska orättvis plats. Men jag hoppas att Ma Guoping har det bra hemma i Qinghai.
_ _ _

Imorgon jobb, sedan vinkväll hos my person: kamrat Kristiansen. Och så ska jag boka flygbiljett. Goddamn.

Visum

Sanslöst effektiv dag. Ramlade ur sängen klockan fyra (04.00, ja), slängde mig i pappas jobbil, och så åkte vi till Borlänge varifrån jag tog tåget till Stockholm. Framme strax före nio, lyckades efter lite letande och frågande lista ut hur jag skulle ta mig till Djurgårdsbrunnsvägen 40. Tog mig alltså dit, och traskade in på kinesiska ambassaden. Väntade i kanske en halvtimme, lämnade sedan in papper och pass. En timme senare hade jag ett 60-dagars kinesiskt visum. Åkte tillbaka till Centralen och fann mig tvungen att ta bussen hem (då tågbiljetterna kostade tusen miljoner, död och förbannelse åt SJ). Åkte med pappa från Borlänge, hemma igen före fem. Tjusigt.

Så nu har jag alltså visum. Dags att boka flygbiljett. Sen bär det iväg, på riktigt. Börjar känna av lite nervositet och separationsångest. Ska lämna allt och alla och bara åka till andra sidan jorden. Om typ tre veckor. Men jag behöver nog såna saker, för att skaka om mig själv lite. Förhoppningsvis lär jag mig någonting på vägen. Lite kinesiska, om inte annat.

Strax efter att jag skrivit lovord om Bruno K Öijer i förra inlägget kollade jag på ett klipp på youtube där han läste en av sina dikter. Jag tar tillbaka lite av min hyllning. Hans uppläsning är bland det mest bedrövliga jag hört. Något mer krystat och konstlat får man fan leta efter. I det stora hela verkade karln ganska dryg i en intervju jag också kollade på. Man ska hålla poeterna utanför poesin, tror jag. Bara läsa, utan att ta in så mycket runt omkring. Eller framför inte låta någon annan tolka saker åt en (inte ens upphovsmännen själva).
Kommer att tänka på tonsättningarna av Dan Andersson-dikter. Jag avskyr dem. De tar effektivt död på allt vackert, vemodigt och nattsvart; reducerar det där jag tycker så mycket om till något Lasse Berghagenifierat myspys. Dan Andersson är inte mysig. Punkt.

Jag brukar, pretentiös som jag är, hävda att man inte kan köpa sig lycka. Dock måste jag ju erkänna att man kan komma bra jävla nära. Åtminstone med en 80 gigs iPod. Jobbar febrilt med att lägga in mina alldeles för många skivor. Fortfarande 62 gig kvar. Så mycket utrymme, så lite tid...

OS-invigning imorgon. Den avnjuts hemma hos Per, i sällskap med honom och Stefan "Allan" Grönvalls. Öl och kinesiskt överdåd; det blir en bra eftermiddag.

Det regnar

Livet är ett stenkast bort,
fast stenen måste kastas högt, högt för att komma till andra sidan. Jag är trött, bortsvävande trött, otrevligt trött. Fräser åt min omvärld, undviker kontakt. Somnar på sängen, lyssnandes och ickelyssnades på Sounds of Nepal. Sitaren låter som förra hösten, så klart. Men stämningen är annorlunda, i några sekunder på gränsen mellan sova och vakna tänker jag på ljusgröna durpolskor från Rättvik. Sedan tänker jag inget mer på tre timmar.

Glädjen är ett telefonsamtal bort,
för bara ett sms räckte inte riktigt till igår kväll. Samma trötthet även då, fast förvandlad till frustrerad vakenhet. Och givetvis blev jag inte lyckligare av att läsa Bruno K Öijer, även om det på sitt sätt är bra läsning. Känns som slumpmässiga, blandade attacker mot kroppen. Slår på käften, blåser i örat, biter i handen, slickar i nacken, kysser på magen, nyper och klöser. Det går inte att värja sig. Och varför skulle man?

Mitt i det oroat stressade tänker jag mig Qingdao med famnen öppen mot Stilla havet och mig. Jag är på väg, kära du. Jag är närmare än du tror, och mycket närmare än jag själv tror.

K för Keats, alltså? Haha!

Qingdao calling

Jag orkar inte riktigt skriva. Jag vill fan inte.

Men jag har fått antagningsbesked från Qingdao. Nu ska det fixas med läkarundersökning, visum, biljett, CSN, packning, fan och hans moster. Känns schysst att jag praktiskt taget är på väg nu. Orkar inte vara hemma, jag går omkring och är konstant otrevlig mot resten av familjen. Jag vill bort bort bort. Nu nu nu.

Helg med bio, mongolmusik, kaffe, vin och Monty Python's Flying Circus. Sämre kan man ha det.

Läs: Lotta Lotass. Kallkällan och Band II. Från Gabbro till Löväng är två av de bästa böcker jag läst, någonsin. Visst, det är lite lokalpatriotism inblandat (supersuperlokal, dessutom), men allvarligt talat... språket. Kärvt, gammaldags, eget, träigt, oändligt vackert. Läs, för i helvete. Själv ska jag snart ge mig på sista delen i trilogin.

OS-invigningen ska onekligen bli intressant. Jag gissar att den pågår i åtta timmar, och att den avslutas med åtta miljoner fyrverkeripjäser och att de spränger åtta hutongområden i luften. Samt eventuellt utrotar åtta jobbiga minoritetsfolk. Usch vad jag är elak.

Mitt nya motto är MAKE TEA NOT LOVE.

RSS 2.0