Dravel

Lordag i Qingdao. Jag har fastnat i Vickys dvd:er med fyra sasonger av "House", ar pa god vag att ploja en hel sasong pa drygt ett dygn. Fast alla avsnitt ar precis likadana. Trots bristen pa personliga intriger som i "Grey's anatomy". Men kanske pa grund av det oandligt charmiga i nagon sa totalt ocharmig som Greg House, med kapp och snyggskagg och allmant drygjavlig attityd.

Igar livespelning med den fantastiske Li Zhi, pa den tills igar outforskade baren Ziyou Guba. Grymt stalle, grym spelning, grymma utsikter att fa sig lite livemusik till livs under den kommande terminen. Gott. Kvallen fortsatte pa Le Bang, kara gamla idiotiska Le Bang som kandes som i september med en massa nya manniskor som annu inte trottnat pa stallet. Ying var dar och var snyggast pa bygget. Ikvall drar jag till Q-bar enbart for att se henne dansa. Hon vikarierar for en av sina kompisar den har veckan. Vid strippstangen. Fast med klader.

Jag ar glad att jag inte ar hemma, sa jag slipper hora tjatet om forestaende kronprinsessbrollop. Troligen hinner jag fly utomlands igen tills sjalva brollopet. Orka, sager jag bara. Orka kungahus.

Tur att jag ar hungrig, annars hade jag blivit fast pa internetcafeet hela kvallen. Nu leta mat i Hongkong Garden. Koreanskt ar en lagoddsare.

49

jag plockar stjärnor ur din mun
med lätta ätpinnar av mörkbrunt trä
plock plock plock plock
- plock
de glittrar i din risskål och jag
flyter lugnt på rygg
i din tekopp och din hand

vi är de långsamma skyskrapornas
trevande barn och vi
doftar som trä
vi plockar stjärnor där de gror
med ätpinnar och händer
och spar dem till en himmel
strax bredvid den man ser

05

på golvet i duschen i chilistaden
på golvet mot väggen mot andra väggen
på golvet i duschen det gröna golvet
mot väggen och väggen i chilistaden
i chilistaden mot kakelväggen
på duschgröngolvet mot kakelväggen
- jag har slutat tänka nu

jag håller mig i ett dörrhandtag
jag har bara ett halsband på mig
jag är varm mot kakelväggen
och väggen och golvet
i chilistaden
- jag har slutat tänka nu
här
på golvet i duschen det gröna golvet
mot väggen i staden mot andra väggen
i staden i staden i chilistaden

Hemma

Tillbaka i Qingdao. Det regnar och blaser, det ar vinterjackan pa igen. Men det ar tontigt att gnalla pa vadret. Lat oss helt enkelt saga att jag uppskattade varmen och solen i Yunnan en aning mer an detta.

USB-minnen overlever uppenbarligen en 40-minutersvanda i en tvattmaskin. Bra det, sa att jag kan sitta har pa internetcafeet och poppa kinesmusik som forut. Sun Yanzi ar stjarnan hela dan. Ska nog starta facebookgruppen "Vi som dricker ol och lyssnar pa kinesisk mespop" anda, jag vet att bade Per och Stefan innerst inne vill vara med i den.

Har borjat lagga upp bilder, men det kommer att ta en stund. Nu ska jag snart ga hem till kara lagenheten och lagga mig. Ar trott, matt och belaten efter efterlangtad barbecue pa fat guy place med en lika efterlangtad Nicola. Imorgon gar jag till skolan och bekraftar att jag vill plugga en termin till, sen ska jag till postkontoret och se om det ar mitt paket som kommit, eller om det ar Vickys (som skickades i december, tyska posten verkar helt inkompetent). Det blir en lat vecka.

Veckans lat visade sig vara Tobacco Road med Jefferson Airplane. Bra skit.

Sista stoppet

Tigersprangsklyftan var helt otrolig. Vi gick ca 1,5 mil forsta dagen och overnattade pa ett guesthouse med vansinnigt vacker utsikt. Dagen darpa gick vi runt en mil, och tog sedan buss tillbaka till Lijiang. Jag vet inte vad jag ska saga egentligen, jag later bilderna som jag ska lagga upp pa bilddagboken om nagra dagar tala for sig sjalva.

Nu ar jag i Kunming, efter en langtrakig 9-timmars bussfard. Spelade Music Quiz och Harpan pa iPoden halva vagen. Kunming ar, liksom Shanghai, battre andra gangen. Det finns inte sa mycket att gora har som turist, men det ar en skon stad att glida runt i. Jag bor Cloudland igen, hanger runt med en Bruce fran Brisbane vid namn Michael. Funderade lite pa att aka tag hem i etapper, se en stad eller tva pa vagen. Men nu ar jag forkyld, borjar kanna mig febrig, sa jag flyger helt sonika till Qingdao imorgon. Jag vill hem till min sang nu. Landa i en vecka innan skolan och allvaret (?) drar igang igen.

Saknar Nicola, marker jag. Det blir barbecue pa Fat guy place sa fort tillfalle ges.


Pa fesande rot

   Chengdu blev mest ett evigt slackande, sa som det garna blir nar team Nudelstallet slar sina kloka men lata huvuden ihop. Jag och Stefan drog dock ivag och kollade in pandorna innan Per anlande; de var fantastiskt dumsota dar de slogs om bambu och sniglade omkring. Jag havdar dock fortfarande att de ar djuren som motsager Darwin och teorin om att de lampligaste overlever. Pandor ar inte lampade for att leva.
   Forutom pandorna var det enda produktiva vi gjorde att aka ut till Leshan och spana in jattebuddhan och trangas med en massa turister. Det var soligt och trevligt. Ovriga dagar var det gratt och kallt, stundtals lite javligt. Vi jagade kaffe, at god mat, hangde pa Anchor Bar bredvid hostelet tre kvallar (ol-kvallen var trevlig, vin-kvallen lite seg, vodka-kvallen en aning for mycket...). Skont att hanga med grabbarna igen, de ar skona och cyniska.
 
   Och nu ar jag och Steffi-boy i Lijiang. Per var trott pa att resa runt, och dessutom ska han checka in pa Sichuans universitet den har veckan, sa vi sa hejda till honom och slangde oss pa en nattbuss. 21 timmar for liten sang pa slingrande buvagar i bergen mellan Sichuan och Yunnan. Yay. Sov fantastiskt obekvamt, men det kandes lite vart det redan nar jag vaknade klockan sju och genom bussfonstret tittade pa soluppgangen bland de galet branta bergen. Och efter en dag i Lijiang kanns det latt vart ryggvarken. Lijiang ar som en liten saga. Forvisso en turistifierad saga, med backpackerblandningen av minoritetsfolksestetik och Bob Marley-affischer. Men det ar fortfarande fruktansvart vackert har. Klar luft, solsken, snokladda berg i fjarran. Skulle kunna stanna har och bara mysa ett bra tag. Varmt ar det ocksa, som en skon svensk majdag, ungefar.
   Imorgon drar vi till Tigersprangsklyftan och trotsar bade hojdskrack och dalig kondition pa en tvadagarsvandring langs vad som tydligen ska vara en av varldens djupaste raviner. Onska oss lycka till.


Chengdu

Framme i Chengdu klockan tio idag. Tagresan var okej. Laste Handelser vid vatten nastan hela vagen, den gjorde mig lite nedstamd. Ve oss for svensk landsbygdsangest! Men det ar utan tvekan en fantastisk bok, jag kunde inte lata bli att lasa anda. Andra kvallen pratade jag en stund med en medpassagerare, en kille fran Shandong som jobbar i Chengdu. Han var trevlig, jag fick hans QQ-nummer. Och som alla trevliga kineser sa han att jag kunde ringa honom om jag har problem i Chengdu.

Slangde in vaskan pa hostelet, tog en dusch, gav mig ut i stan. Gick omkring i tva timmar, drack kaffe, gick i tva timmar till. Fick nagon slags kansla for staden. Jag gillar den. Stor, myllrande, kinesisk, gron. Gick runt i Folkets park mitt i stan, det var allsang och dans och gudvetvad. Massor av folk. Jag smygfotade dem och fnissade. Stefan anlander snart, Per kommer imorgon. Har an sa lange mycket vaga planer, men tror att det blir en schysst resa.

Och sa slog det mig plotsligt. Det ar pa allvar mellan Kina och mig nu. Ingen nyforalskelse, inget trams. Det ar akta karlek nu. Vilket ocksa innebar tjurigheter och brak, men det gar over. For det ar pa riktigt nu. Om jag inte hade akt tillbaka en andra gang hade jag nog bara glomt alltihop, skakat det av mig; da hade Kina inte varit nagot mer an ett land jag besokte en vanda en gang i min grona ungdom. Men sen akte jag tillbaka, och da blev det nagot annat. Jag kan atervanda till Sverige (och jag ska atervanda till Sverige, oroa er inte), men jag kommer aldrig att komma over Kina. Jag kommer att komma tillbaka, langta tillbaka, tanka tillbaka. Kara Kina, nu ar det allvar.

tåganteckningar (i all hast)

när man bara ser mörker utanför
kan man glömma vart tåget egentligen susar fram
och de grågröna shandongslätterna
kunde lika gärna vara en åkerlapp
mellan insjön och leksand
och jag kunde vara framme i rättvik snart
men när det ljusnar igen
över jordnötsodlingarna
är jag tillbaka och vet
vart tåget tar mig
men vet inget om vart jag är på väg

_ _ _

hon sover sådär
som bara kineser sover
lutade mot något
eller ingenting
liksom vilandes i luften

fyra timmar senare
har hon fortfarande jackan på

hennes hår är lockigt
lockigare än mitt
fast hon har gjort det så
jag bara fick det så

det är märkligt hur vi alltid
vill vara varandra

_ _ _

60 kubikmeter olja
en halvliter ljummet te
jag vet inte ens var jag är
någonstans mellan punkt Q och C
vi är inte mer än våra väskor
klockan är inte mer än igår
jag kippar efter luft
det är en kvav 42-timmarsdag

_ _ _

det finns linjer och siffror och män i uniformer
det finns människor som armeringsjärn
och de vill ha mig
och få mig
att följa dem utför
men jag vägrar att sova med kläder på
och jag släcker min egen sänglampa som
en rebellisk liten råtta
i en rem runt min hals och
en kvinna utan bröst

Qingdao

Det har skulle kunna handla om de stallen jag snart ska aka till. Men just nu vill jag bara saga att jag alskar Qingdao. Det ar en alldeles egen kansla, det ar inte den allmanna jaggillarkina-kanslan. Det ar det dar jag kanner nar jag gar langs Minjiang-vagen pa vag hem fran tyska bageriet, det ar det jag kanner nar jag tar buss 227 till Taidong. Det jag kanner nar jag ar nere vid fjarde maj-torget och blickar ut mot havet; nar jag kliver ut fran nagon av de koreanska restaurangerna i Hongkong garden och styr stegen hemat. Nar jag tittar ut genom mitt fonster och ser ett hus likadant som vart, och bakom det ett trettiovaningars betongskelett, och Grand Regency Hotels grona neonskylt lite langre bort. Det ar det jag kanner nar jag sakta gar genom parken snett bakom vart omrade, dar man kan satta sig pa en sten och titta ned pa trafiken pa Ningxia-vagen. Det ar nagot starkt, nagot kanslosamt, nagot vackert. Jag alskar den har stan. Det ar en stor liten stad, dar Europa moter Kina pa ett kanske inte genomtankt men ganska behagligt vis. Det ar havsluft och dimma, trafikstockningar och rangliga bussar. Det ar kineser och koreaner, ryssar och tyskar. Det ar uppforsbacke, nedforsbacke, slingrande gator och hoga hus. Da och da tanker jag att jag aldrig nagonsin vill aka harifran.

I dimman (men snart inte)

   Qingdao ligger insvept i dimma som inte tycks vilja latta, och som enligt de riktiga Qingdaoborna kommer att sta sig tills borjan av april. Kul. Kvallarna ar speciellt spoklika, nar man inte ser de oversta vaningarna pa lite hogre hus, och halva Crowne Plaza forsvinner i nagot gravitt som trotsar morkret, men inte direkt gor det mindre otackt.
   Sa det ska bli lite skont att aka harifran pa mandag. Det bar antligen av till Chengdu. Har varit pa vag tva ganger forut, men nu ska jag dit pa riktigt. Ska gora Sichuan, banne mig! Stefan hakar pa, kanske aven Per. Det blir pandor, buddhor, kanske en nationalpark, garanterat livsfarligt stark mat, forhoppningsvis lite trevligare vader an har. Om tiden, pengarna och energin racker till vill jag fortsatta soderut till Lijiang, och kanske anda ner till Guangzhou. Men det far visa sig efter vagen, jag har bara biljetten till Chengdu an sa lange. Tillbaka till den underbara kanslan av att aka. Maste ta mig ivag till Taidong och kopa en riktig ryggsack, dock. Det far vara nog med backpackande med skolryggsack nu. Det ar inte halsosamt. Och nya jeans behover jag, for att slippa backpacka i kjol. Sedan ar det lugnt.
   Just nu ser jag arligt talat mest av allt fram emot tagresan. Oklart exakt hur lang tid den tar, men minst 34-35 timmar, kanske mer. Utrustad med bocker, anteckningsblock, temugg och snabbnudlar ar jag forberedd for en angeman resa. Titta ut genom fonstret och se halva landet glida forbi pa en fard som fran Sverige till Sydeuropa. Och man har tid att bara titta. Tid att fundera, skriva nagra ord, sova nagon timme, skriva nagra ord till. Jag gillar att det tar tid att ta sig fram, sa att man hinner fatta att man ar pa vag, att man fardas. Inte satta sig pa ett flygplan i mitten av landet och vara hogt uppe i Heilongjiang nittio minuter senare. Det blir smatt overkligt, medan tag kanns verkliga.
   Sjalva Sichuan funderar jag pa nar jag val kommer dit.

   Veckan har varit lite mindre slo an forra, jag har traffat folk, dansat pa Q-bar, sjungit karaoke (Take on me ar varldens basta KTV-lat), promenerat i parken bakom vart hus. Ikvall ater jag middag med Hu Qian, och glider kanske forbi LPG for att saga hejda till folk innan jag flyr stan ett tag. Vilket lojligt enkelt liv jag lever just nu.

Tanke

   Och plotsligt minns jag nagonting. Forsta dagen pa gymnasiet, lara kanna varandra pa estetprogrammet, alla ar rara och trevliga. Lararna rullar ut stora langder av papper pa golvet, fram med farger och penslar, vi malar pa olika teman. Jag minns bara ett tema: Drommar. Och jag minns precis vad jag malade. Jag malade hoga hus. Roda hus, nagra stycken, manga vaningar, lite lutande. Egentligen sag de lite odsliga ut, men det var inte det som var tanken. "Ar det New York, Anna?" fragade en av mina larare. Jag ryckte pa axlarna. "Kanske en forort i Ryssland," fortsatte samma larare. Jag tankte att det viktiga ar att det inte ar Mockfjard. Att det inte ar en liten by i Sverige. For jag dromde mest av allt om att komma bort. Ut i varlden, den riktiga, stora varlden. Dar det finns hoga hus och saker att gora. Nagonstans langt utanfor 50-skyltarna. Inte nodvandigtvis utomlands egentligen, bara nagon annanstans. Leva mitt alldeles egna liv.

   Har jag alltsa uppfyllt min drom nu?

   Jag insag liksom precis att 20-ariga Anna gor precis det som 16-ariga Anna ville gora. Har ar de hoga husen, har ar manniskorna, har ar den stora stora staden, har ar mitt alldeles egna liv. Ett sjuvaningshus i en miljonstad i ett land mycket langt fran Mockfjard. Lever jag i min drom? Kanske gor jag det. Jag bara ser det inte, for 20-ariga Anna har givetvis redan dromt sig vidare. Annu langre bort. Eller kanske hemat igen.


RSS 2.0