Den här gången vet jag att det är VM

Igår såg jag och Jing, hör och häpna, på fotboll. Jing hejade högljutt på Argentina, jag kollade lite halvt, och läste kinesiska svaret på Readers Digest samtidigt. Tyckte plötsligt att Lagerbäck är lite lik pappa, så när som på skägget (pappas skägg, alltså). Vi slog också upp Nigeria i en atlas och fick reda på att det bor drygt 140 miljoner människor där. Kan det verkligen stämma? Fast i och för sig, de får ju plats med nästan 90 miljoner i Tyskland, som är ett yttepytteland. Hur som helst vann Argentina, och Jing var lyckligtvis inte mer intresserad av matchen än att han kunde hänga tvätt mitt i. Tack gud för såna killar.

Lördagens krönika i Dagbladet.

Och Maria, jag tror att Teletubbien gjorde reklam för något eventföretag, men jag är inte säker. En nyvässad ätpinne i magen på den hade nog varit på sin plats, men jag var för rädd för att gå till attack. Den dansade för övrigt också.


Röran

Vi såg på film igår, en film i vilken det fanns en sådan där överdrivet välinredd, smakfull lägenhet. Vita väggar, sparsamt möblerat, några stora krukväxter, en massa bokhyllor, ett stort fönster. Jag sa att jag också vill ha en lägenhet med ett så där stort fönster. Jing sa att han ville ha hela den där lägenheten. Men det är ju för vitt, sa jag. För tomt. I sådana där lägenheter törs man inte röra sig, det känns som att ingen bor där. Mjo, fast för rörigt är ju inte bra det heller, sa Jing och tittade sig menande omkring. Jag insåg plötsligt vilken jävla röra den här lägenheten förvandlats till sedan jag flyttat in. Tidigare var högen med kläder på soffan det enda som inte var fint organiserat och genomtänkt. Nu är symmetrin och ordningen bruten, det ligger böcker och kläder och skivor överallt.
Så nu skämsstädar jag lite medan Jing är på jobbet. 

Och så Loretta Lynn och förmiddagskaffe. Efter lunch ska jag hänga med blivande Lunda-bon Keke. Lektionerna ikväll och imorgon kväll blir mina allra här i Beijing. Allt är det allra sista nu, säger hejdå till folk en efter en. Så är det och så blir det.

(och plötsligt förstår jag precis varför han vågar)

En söndag i april (med risk för att bli personlig)

Ytterligare en av de otaliga dagar då föroreningarna kastar sin smutsbruna slöja över staden. Solsken, fast lite otäckt, inte tillräckligt starkt för att ta sig igenom lorten. Vi åker bil på andra ringvägen, fastnar strax söder om Xizhimen, men det gör ingenting. Det är söndag och vi har inte bråttom någonstans. Vi har börjat så fort att vi aldrig mer behöver skynda.

Vi äter det han tycker om mest av allt, en våldsamt hungrig klockan tre-lunch. Han ser barnsligt glad ut med skålen med hans barndoms nudlar, och jag är också glad, för att han är glad, och för att det inte finns något att inte vara glad över. ”Min Shaanxi-flicka!” säger han, och jag ler till svar. Visst kan jag vara hans Shaanxi-flicka. Krånglar i mig de sista nudlarna, hala mellan ätpinnarna, dricker upp soppan med oförsiktiga ljud. Så gör vi i Shaanxi, och överallt annars. Det här landet har förändrat mig, kanske mer än jag själv förstår.

Snart har vi packat in alla mina saker i hans bil; en resväska tung av böcker, en ryggsäck full av kläder, några påsar, inte mycket. Jag tittar på det fula huset där jag bott, det som är högre och liksom kikar över alla andra hus runt omkring. Hejdå, tänker jag. Han tittar på mig, med ett lite frågande leende. ”En stor dag?” Jo, lite stor. Från och med nu är det verkligen vi. Jag har aldrig gjort det här förut. Han har gjort det förut, han är en alldeles vuxen människa som har gjort allt det jag inte har gjort. ”Du ångrar dig inte nu?” Nej, jag ångrar mig aldrig någonsin. Jag hoppas att jag aldrig någonsin ångrar mig. Han krånglar ut oss ur den smala gränden, jag lutar mig bakåt i det gråbruna sätet, betraktar honom när han kör. Han kör ganska vildsint, våghalsigt, men ändå kontrollerat. Han vet vad han gör. Västra andra ringvägen söderut. Vet jag vad jag gör?


回到拉萨

Jag blev lite glad när jag såg att Wolfmother ställt in spelningen på Peace&Love, det fick det att kännas lite mindre synd att jag missar festivalen (för jag har bokat om flygbiljetten till 4 juli). Men nu såg jag att de bokat sådant som Vampire Weekend och hippiesnyggot Devendra Banhart, så nu blev jag lite ledsen ändå. Det verkar bli en grym festival, tyvärr (eller, jag menar, kul för er som ska dit). Chanserna är dock goda att jag slutar gräma mig när vi kliver av tåget i Tibet om två veckor, Lhasa torde trots allt vara en större upplevelse än Borlänge centrum. Jing och jag håller nämligen som bäst på att planera en tripp till Tibet. Från början hade vi tänkt ta bilen (eller, Jing hade tänkt, jag bara höll med sedan jag försäkrat mig om att jag inte förväntades köra), men sedan fick vi reda på att man håller på med stora vägarbeten på motorvägen mellan Qinghai och Tibet, och att vägen från Sichuan till Tibet fortfarande är bedrövlig efter jordbävningen 2008. I övrigt finns det praktiskt taget inga andra farbara vägar till Tibet, så det blir tåget istället. Nu ber vi bara en bön om att slippa höghöjdssjuka, för snart är vi på 3000+ meters höjd. Där kommer Devendra Banhart nog att vara det sista jag funderar på.

Igår tillbringade vi hela eftermiddagen på Ikea, tänkte egentligen bara ta en kopp kaffe och köpa knäckebröd, men det slutade med timmar av soffprovsittande, madrassprov, gosedjurstrams och Jing vilt åkandes omkring på olika kontorsstolar. En skylt på restaurangen upplyste mig om ordet 简森的诱惑 (Jiansen de youhuo): Janssons frestelse, och Jing blev medveten om the wonders of prinsesstårta. Först tyckte jag att han var galen när han sa att han aldrig ätit en godare bakelse, men sedan insåg jag att tårtorna och bakelserna som säljs på kinesiska bagerier i regel är väldigt tjusiga, men inte smakar en tiondel så bra som de ser ut. Men om Migrationsverket raskar på så kan jag snart ta med honom till Fricks och äta prinsesstårta som till och med är godare än den på Ikea.

RSS 2.0