/ignore

Forra veckan pratades det om att vi i D-klassen tillsammans med E-klassen skulle gora en utflykt till Laoshan pa onsdag den har veckan. Vandra runt och prata kinesiska och vara trevliga mot varandra. Och det lat ju bra. Men idag lat var kara grammatiklarare gora gallande att det blivit installt. "Kontoret tycker att det ar battre att ni stannar har och har lektioner, med tanke pa svininfluensan. Det ar sakrare sa." Jag fick kampa for att inte borja gapskratta. Visst forstar jag att man i det har landet ar lite extra paranoida, efter Sars-elandet for nagra ar sen, och med tanke pa tatbefolkat och overbefolkat landet ar. Men arligt talat... svininfluensa pa Laoshan? Jag forstar om det kanske vore riskfyllt att trangas pa Beijings flygplats, men Laoshan? Ett berg utanfor Qingdao, dar luften antagligen ar den renaste i hela Shandong-provinsen. Vi kan bara inte drabbas av svininfluensa pa Laoshan. Lagg av, liksom. Bara lagg av.

Fjarde juni narmar sig, 20 ar sedan massakern pa Himmelska fridens torg. Det kanns som att landet sakta sluts och tystnar. Youtube har legat nere i flera manader, nu ar blogspot ocksa sparrat. Man kan inte ta risken att nagon skriver nagot, sager nagot, avslojar nagot. Jag ska titta pa tv hela dagen den fjarde, men jag vet redan hur det kommer att vara. Ingenting. Inte ett ord. Det man inte pratar om har inte hant. Det man inte pratar om ar inte viktigt. Inget du ska bekymra din unga hjarna med. Det var lange sedan. Eller nej, det var det inte, det var ju ingenting. Det hande ingenting den fjarde juni 1989. Inget alls. De flesta i min alder och yngre vet faktiskt inte ens om det. Det finns liksom inga ursakter att ta till i det har fallet. I fallet Tibet fortsatter man tappert havda att alla tibetaner ar glada och att allt ar som det ska och titta vad snalla vi ar som byggt jarnvag hela vagen till Lhasa. Men vad ska man saga om hundratals, kanske tusentals doda pa Himmelska fridens torg? Om stridsvagnar och gevar, om ren och skar slakt? Det finns inget att saga. Fjarde juni ar inget annat an dagen mellan tredje och femte juni, sa fraga inte mer.
_ _ _

(Ja, Sanna, det ar precis vad du tror att det ar. Det ar dock ganska oklart an sa lange.)
Och i ovrigt: morkgront nagellack och My Sharona.


Kommentarer
Postat av: Sanna

Grattis, om det nu blir något^^ Kina verkar vara ett moraliskt besvärligt land att förälska sig i. Men det kanske gör det intressantare i och för sig.

2009-05-25 @ 21:33:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0