Skolan, dag 1

Eller, först och främst invigningen: tre timmar prat och floskler, det mesta framfört på kinesiska och sedan översatt till engelska, koreanska och japanska (vilket alltså var anledningen till att det hela tog tre timmar). Vicerektorn välkomnade oss och pratade om BNUs långa historia (110-årsjubileum i år, gudbevars, vilket kanske inte gör europeer imponerade, men väl kineser och amerikaner), tal av representanter för lärarna, för gamla elever och för nya elever. Sedan en psykologiföreläsning av en ganska spexig italiensk doktorand som påminde oss om att prioritera och se till att göra något av tiden, vilket förvisso var kloka ord. Sedan fick vi se en veta hut-powerpoint, komplett med äckliga bilder på vad som händer om man dricker sprit eller kör motorcykel (halva hjärnan på trottoaren istället för inuti huvudet). Och för att fylla uniformkvoten hade man bjudit in en trafikpolis som upplyste oss om att det finns trafiklagar- och regler i Kina, och att dessa ska följas. Amen.

Idag var det så dags för första lektionen, i klassisk kinesisk litteratur. Läraren är från Heilongjiang, heter Wang Xuesong och verkar trevlig, klassen består av 20 asiater och mig, och därtill verkar nästan alla läsa in en hel kandidat på BNU, och har därmed gått i samma klass förut och känner varandra. Jag gillar verkligen inte känslan av att vara den nya eleven, av att behöva bryta sig in i ett redan etablerat gäng, men jag försöker se det som ett test av mina bitvis lite bristfälliga social skills. Det ska gå.

Kursen i klassisk kinesiska verkar allmänbildande, om än lite stel. Vi ska lära oss 20 klassiska dikter utantill, och mitterminsprovet kommer tydligen att bestå av att slumpmässigt dra en av de 10 dikter vi ska ha lärt oss tills dess, och sedan recitera den. Det hela känns lite lol, fast ändå inte, då dessa tang- och songdikter verkligen är en del av den kinesiska allmänbildningen, det är något man bara ska kunna. Så varför inte, egentligen. Dags att gå vidare från 静夜思 (supersuperkänd dikt av Li Bai), som vi lärde oss redan på Bona.

Kommentarer
Postat av: mamma

Du blir säkert hela klassens lilla kelgris! fniss
Är inte dikterna översatta till svenska, så blir ju det din uppgift nu då.

2012-09-10 @ 20:27:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0